4 x koloniaal Cuba

In Cuba vind je veel oldtimers, charmante vervallen gebouwen en koloniale casas particulares (de Cubaanse versie van een Bed & Breakfast). Het is een feest voor het oog én voor je camera om hier door de straten te dwalen. Er zijn tal van beroemde bezienswaardigheden te bezoeken, maar ook met het gewone straatleven bekijken konden wij ons uren zoet houden. We zetten onze vier favoriete koloniale steden in Cuba voor je op een rij.

cuba-reis-trinidad-oldtimer-straat

  1. Havana

Havana is de hoofdstad van Cuba en een must-do op elke Cubareis. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Met horten, stoten en veel gebrom word je overal ingehaald door felgekleurde oldtimers. Op de hoek van de straat klinkt salsa en op de muren van koloniale gebouwen bladdert de verf af. Wandel door de wirwar aan smalle straatjes, waai even uit op de Malecón en zoek met een mojito in de hand verkoeling aan een van de gezellige pleintjes die Havana rijk is. De leukste manier om de stad te verkennen is wat ons betreft met een stadsrit in een oldtimer: de chauffeur en gids leiden je in twee uur door de verschillende wijken. Je maakt naast het historische centrum Havana Vieja ook kennis met andere wijken, zoals de ambassadewijk Miramar met mooie koloniale villa’s en het Plaza de la Revolución, waar oud-president Fidel Castro zijn toespraken hield.

cuba-reis-havana-vieja-plein

  1. Cienfuegos

Cienfuegos ligt op slechts een uurtje rijden van Trinidad en veel toeristen slapen om die reden niet in de stad. Zonde eigenlijk; als je de tijd hebt, verdient de stad echt een bezoek. Je vindt hier veel Franse architectuur, met een soort Arc de Triomphe op het centrale plein en veel koepels en bogen. De stad maakt een relatief welvarende indruk met brede straten en statige gebouwen. Het Palacio del Valle is gebouwd in Moorse stijl  en ligt op een schiereiland, net buiten het centrum. Het is een leuke plek aan zee voor een lunchstop. Vlak bij Cienfuegos ligt een natuurlijke baai waar een dolfinarium is gevestigd: een van de plekken in Cuba waar je met dolfijnen kunt zwemmen.

cuba-reis-cienfuegos-palacio

 

  1. Trinidad

Trinidad is een romantisch stukje Cuba met klinkerstraten, koloniale huizen, aanstekelijke muziek die uit openstaande ramen schalt en paardenkarren die over straat hobbelen. Nergens kregen wij zo’n typisch Cubagevoel als hier. ’s Avonds leidt de muziek op straat vanzelf naar gezelligheid: op de trappen van de Casa de la Musica wordt elke avond wel een kleine salsashow weggegeven. Wie wat meer van het Cuba ‘achter de schermen’ wil meekrijgen, slaapt in Trinidad in een casa particular, ofwel bij de Cubanen thuis. Goed voor hun inkomen en voor jou een gelegenheid het Cubaanse leven beter te leren kennen. Je krijgt de sleutel van het huis, uiteraard beschikt je kamer over eigen badkamer en vaak ook nog een gezellig buitenzitje.

  1. Camagüey

In het hart van Cuba vind je Camagüey. Het stadje ligt midden in veeteeltgebied en is een goede tussenstop tussen Havana in het westen en Santiago de Cuba in het oosten. Wij vonden de stad opvallend leuk, met een knus centrum met zowaar een echte Cubaanse winkelstraat, mooie kleurige pleinen met standbeelden en goede restaurants. Je kunt hier slapen in een koloniaal hotel uit 1925 dat nog de stijl van die tijd ademt, met pilaren, hoge deuren en houten meubels in je kamer. Ook zie je in Camagüey veel tinajones: grote aardewerken kruiken die vroeger dienden om water in te bewaren voor tijden van droogte. De grootste heeft een omtrek van vier meter en is anderhalve meter hoog. Leuk souvenirtje …

 

cuba-reis-camaguey-plein-standbeelden

 

Bovenstaand artikel werd geschreven door Edith Huntink van Cuba online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Je eigen reis naar Cuba samenstellen? Dat kan met bouwstenen, waarmee je je eigen reis kunt uitdenken. Je slaapt kleinschalig door het hele land en reist onderweg met je eigen huurauto of een toeristenbus. De reisspecialisten adviseren je graag uit eigen reiservaring.

cuba-reis-welkom-bord-vliegveld