Bijzondere ontmoetingen in Namibië

Voor rust en ruimte met een avontuurlijk tintje ben je in Namibië op de juiste plek. Tijdens een selfdrive-reis door dit zuidelijke Afrikaanse land, doorkruis je eindeloze roodgekleurde woestijnduinen en grillige rotsvlaktes, met hier en daar een waterbron waar olifanten en leeuwen hun dorst komen stillen. Natuurliefhebbers komen er volop aan hun trekken, maar ook als je de kleurrijke bevolking wilt leren kennen, hebben wij van reisorganisatie Namibië online de mooiste plekjes om ze te ontmoeten.

 

Kennismaking met de Himba

Wanneer je de zandduinen van de Sossusvallei, de zeehonden in Swakopmund en de zwarte neushoorns in Damaraland achter je laat, vind je op de route ineens een Himbadorpje. Verrassend, aangezien deze nomadische stam vooral in het noorden leeft.  De stichter van dit dorp vertelde ons dat hij samen met zijn Himbavrouw hier in Centraal-Namibië de traditionele leefwijze ook nog hoog wil houden. Samen hebben ze een bijzonder project opgezet voor Himbaweeskinderen. Omdat ze de lokale taal spreken, is het ijs al snel gebroken. Met hun zelfgebouwde huthuizen, hun veestapel en handgemaakte sieraden, geven de Himbadorpsbewoners je een bescheiden inkijkje in hun manier van leven.

Himba ontmoeting

Een Himbadorpje verder

Heb je meer tijd tijdens je reis, dan is het zeker de moeite waard om richting Kaokoveld in het noorden te gaan. In tegenstelling tot het droge landschap van de rest van Namibië, beland je hier in een zeldzaam stukje wildernis waar de Epupa-watervallen tussen beboste bergflanken de diepte instorten. Het is het voornaamste leefgebied van de Himba, nadat ze er circa tweehonderd jaar geleden naar verdreven werden door kolonisten. Met een gids krijg je toegang tot een traditioneel Himbadorp. De volwassen bewoners zijn wat terughoudend, maar de kinderen komen nieuwsgierig hun nieuwe gasten opnemen. We verbaasden ons over de compleet andere manier van leven. Waar wij in onze hectische consumptiemaatschappij nog net niet vastgegroeid zijn aan onze smartphones en tablets,  draait het dagelijkse Himbaleven enkel om de dorpsgemeenschap en om zelfvoorziening. Douchen bestaat hier niet; de Himba smeren hun huid elke dag in met een zelfgemaakt botermengsel en het haar met geitenvet. Proberen?

Owamboland-Village

Handen uit de mouwen in Owamboland

Na een safari in Etosha National Park trokken we naar het afgelegen gebied van de Owambostam. Waar je bij de Himba wat meer aan de zijlijn blijft staan, krijg je hier de kans om echt mee te draaien in het Afrikaanse plattelandsleven. Als het niet zo warm was, dan zou je je mouwen opstropen, want het is aanpoten tijdens mandenvlechten, pottenbakken en het stampen van maïs voor de pap. Tussen de rondscharrelende geiten, lokale pubcafeetjes en kleurrijke kleding van de bewoners is het er een gezellige boel.

 

Klare kliktaal bij de Bosjesmannen


Treed je liever in de voetsporen van een jager dan van een boer(in) of mandenvlechter? Ga dan op bezoek bij de Bosjesmannen bij Grootfontein. In tegenstelling tot de Himba keren de Bosjesmannen modernisering niet de rug toe. Tussen de grashutten staan dan ook modernere stenen huisjes en wordt er niet geschroomd om een lucifer af te steken. Toch weten de Bosjemannen als geen ander hoe ze vuur vanuit het niets moeten maken en hoe ze alles uit de natuur kunnen gebruiken, van voedsel tot medicinale planten. Communiceren gaat met handen en voeten, maar vooral met klikkende geluiden. Je lokale gids leert je de fijne kneepjes van de kliktaal, zodat je al snel een lach op het gezicht van de Bosjesmannen en -vrouwen ziet verschijnen als je ze op je beste ‘kliks’ begroet.