budget reizen ijsland

Buget reizen Ijsland – Hoe reis je goedkoop naar Ijsland?

Natuurliefhebbers hebben Ijsland ongetwijfeld hoog op hun verlanglijstje staan. Het land staat dan ook gekend voor zijn schapen, het noorderlicht, vulkanen met een naam die amper is uit te spreken (probeer Eyjafjallajökull maar eens) en uiteraard de hoge kostprijs om er te reizen. Het is vooral die laatste waarom heel wat reizigers hun reis naar Ijsland nog even uitstellen. Maar, een reis naar Ijsland hoeft niet duur te zijn met deze tips en tricks voor goedkoop Ijsland.

Vluchten naar Ijsland

Gezien Ijsland een eiland is, zijn er in feite twee manieren om er naar toe te reizen: met de boot of met het vliegtuig. Terwijl de ferry vanuit Denemarken al snel heel wat tijd en geld kost, is het vliegtuig de laatste jaren een stuk aantrekkelijker geworden. Heel wat low-cost maatschappijen hebben er voor gezorgd dat je tegenwoordig erg goedkoop naar Reykjavik kan vliegen. Enkel als je met je eigen voertuig naar Ijsland wil reizen, om er te plaatse rond te trekken kan de ferry voordeliger zijn.

Accommodatie

Niet doen: Hotel

Dat Ijsland een duur land is om in te reizen ligt in grote mate in de kostprijs van de accommodaties ter plaatse. Toerisme is duur en zeker nu het land een enorme toeristische boost heeft gehad de laatste jaren, is dit op te merken in de prijzen van een hotelkamer. Voor een kamer betaal je al snel meer dan 100 euro per nacht. Zeker wie langer dan een week op Ijsland wil verblijven zal op die manier zijn totale reiskosten snel zien stijgen.

Wel doen: Airbnb/ hostel/ kamperen

Gelukkig zijn er heel wat alternatieven op Ijsland om je accommodatie iets budgetvriendelijker te hebben. Niet alleen is Airbnb een ideale manier om in contact te komen met de vriendelijke lokale bevolking maar het is ook een stuk goedkoper dan de meeste hotels. Hostels zijn dan ook weer een stuk goedkoper dan hotels en daarom een populaire keuze bij backpackers. Wie zijn eigen lakens of slaapzak meebrengt spaart ook uit per nacht, gezien lakens extra kosten in een hostel. Wie van plan is om een trektocht in de natuur te maken of met de camper er op uit te trekken, is nog een stuk goedkoper af. Door het Everyman’s right die van kracht is in ieder Scandinavisch land, heeft iedere bewoner en toerist het recht om wild te kamperen in de natuur, zonder kost. Daar staat echter wel tegenover dat je respect vertoon ten opzichte van de natuur.

Tip: november en april zijn goedkope ‘reis’ maanden

Budget reizen Ijsland – Transport

Niet doen: auto huren

Wie met een familie of groep vrienden reist kan relatief goedkoop een wagen huren om Ijsland mee te gaan verkennen. Een auto huren in Ijsland kost per dag tussen 50 en 70 euro, een bedrag die wel meevalt als je deze kan delen met je passagiers. Reis je echter alleen door Ijsland, dan is dat toch al een serieuze kost die je beter niet maakt als je je budget wil op orde houden.

Wel doen: Bus/ liften

Een alternatief kan zijn om een busticket te kopen voor de Golden Circle in Ijsland. Voor een vast bedrag kan je de volledige afstand afleggen in de tijdspanne die je zelf voor ogen hebt. De meeste toeristische attracties liggen immers lang deze route. Wie voor het echte avontuur gaat, kan uiteraard ook liften. Zeker in het hoogseizoen is er voldoende verkeer tijdens deze route waardoor je kansen om opgepikt te worden erg groot zijn.

Kosten drank in Ijsland

Niet doen: alcohol

Wat je hebt gehoord is waar. Alcohol is erg duur in de Scandinavische landen en dus ook in Ijsland. Wie naar Ijsland trekt voor het nachtleven, zal bedrogen uitkomen. Je houdt je beter aan de alternatieven als je met een budget reist.

Wel doen: water

Als je echt een strikt budget wil aanhouden tijdens je reis in Ijsland, dan kan dat makkelijk wat je drank betreft. Vermijd het kopen van een duur flesje water (3€). Het water in Ijsland is overal drinkbaar (zowel de kraan als in de natuur) en dus is een betere optie om een metalen drankfles bij te hebben die je steeds kan bijvullen.

Activiteiten in Ijsland

Niet doen: toerist traps

Hoewel een bezoekje aan de Blue Lagoon steevast op het lijstje staat voor de toerist, is Ijsland meer dan de toeristische attracties. De Blue Lagoon kost je 35 euro en dat is zowat de (dure) standaard voor alles.

Tip: lees ook ons artikel over alle bezienswaardigheden in Reykjavik

Wel doen: kamperen

Wie naar Ijsland reist, komt voor de natuur en hoe kun je deze beter ervaren dan door te kamperen. Een trekking maken door Ijsland of een bezoek brengen aan natuurfenomenen als de Gulfoss waterval of een uitbarstende geiser is gratis.

Rondreis Ijsland aanbieding

Wie wil budget reizen Ijsland kan zijn eigen reis plannen en gebruik maken van de voorgaande tips. Een reis plannen neemt echter heel wat tijd in beslag. Net daarom kan je eventueel ook een kijkje nemen bij de volgende rondreis Ijsland aanbieding waardoor jouw droom om te gaan budget reizen Ijsland uitkomt.