China: vier keer voorbij de steden

China: vier keer voorbij de steden

 

Denk je aan China, dan denk je aan Chinezen… veel Chinezen. Chinezen die zich een weg banen door de metropolen, kriskras door elkaar over zebrapaden en trottoirs, langs een decor van moderne wolkenkrabbers. Ga je de stad uit, dan vind je ruimte: eindeloze rijst- en theevelden, grasvlaktes en in de verte de witte bergtoppen van de Himalaya. Zonder de hoogtepunten te missen kun je het echte Chinese plattelandsleven ver weg van de miljoenensteden zelf beleven tijdens je China-reis.  De reisspecialisten van China online, onderdeel van Riksja Travel, geven vijf tips uit eigen reiservaring.

 

  1. Zwaai zwaai naar de Bai

Bai vrouwenIn de provincie Yunnan, dichtbij het sprookjesachtige Erhai-meer, vind je de stad Dali. Hier leven de Bai, een etnische bevolkingsgroep met kleurrijke klederdracht die hun landbouwoogst en visvangst op lokale marktjes verkoopt. De leukste manier om de traditionele dorpjes rond het meer te verkennen en in contact te komen met de Baibevolking is op de fiets. Dit is het echte platteland, met akkers waar boerenfamilies met de handen uit de mouwen hun gewassen verbouwen. Met handgebaren en gezichtsmimiek gaat de communicatie verbazingwekkend goed. Kijk dan ook niet gek op als je uitgenodigd wordt voor een fotomomentje. Als je geluk hebt, beland je zo midden in een dorpsviering of een vrouwenonderonsje op de markt.

 

  1. Dongdorpen en windbruggen

Dong-drumtorenWaar Dali en omgeving populair is onder reizigers, vind je verder in het zuiden het afgelegen leefgebied van de Dong. Je moet hiervoor wel van de gebaande paden af. Ondanks dat zelfs hier moderne invloeden langzaam hun intrede doen, leven de Dong nog volgens hun traditionele gebruiken. Van generatie op generatie wordt het houtbewerkingvak overgedragen. Zonder dat er een spijker aan te pas komt, worden de dorpjes langs de rivieren in dit gebied met elkaar verbonden  door unieke wind- en regenbruggen. De typische houten drumtorens bepalen het uitzicht over de riviervallei. De Dong zijn trots op hun afkomst en brengen graag hun traditionele dans en muziek ten tonele.

 

  1. Zhuangdorpen

Als je geen tijd hebt om van de route af te wijken naar de Dongdorpen, dan kun je alsnog een inkijk krijgen in het Chinese plattelandsleven vanuit Yangshou en het Karstgebergte. Op een paar uur rijden ben je te gast bij een Zhuangfamilie in hun houten huis op palen tussen de groene rijstterrassen. Doordat het zo gunstig op de route ligt zul je zeker niet de enige gast zijn, maar dit maakt de ervaring er niet minder om. Tijdens een wandeling door de rijstterrassen – heuveltje op, heuveltje af – leer je alles over het gebied. Hier worden geen ingewikkelde moderne technieken toegepast, maar vertrouwt het volk tot op de dag van vandaag nog op het eeuwenoude irrigatiesysteem: grote houten waterwielen en ossen die helpen bij het land bewerken.Zhuang-rijstvelden

 

  1. Monniken op de grasvlakte

ZhongdianEen tikkeltje Tibet in China. Je hoeft niet per se de grens over om de Tibetaanse sfeer te kunnen proeven. Voor de echte avonturiers is er een vijfdaagse tocht ten noorden van Chengdu. Het is wel vrij exclusief, want dit gebied is zo ongerept dat een privéauto met chauffeur en gids onmisbaar zijn. Je start op drieduizend meter hoogte, dus pas je tempo aan en geniet vooral van de adembenemende omgeving; uitgestrekte grasvlaktes waar yaks rustig staan te herkauwen, kloosters met monniken in opvallende rode gewaden, alpenweiden en grillige bergtoppen die tegen de horizon aftekenen. Is deze lange detour  te veel van het goede, dan kun je ook een kortere uitstap maken vanuit Lijiang. Tijdens een driedaagse trip reis je naar de oude kloosterstad Zhongdian vlakbij de Tibetaanse grens, ook op ongeveer drieduizend meter hoogte. Je komt hier gemakkelijk per bus, een uitstekende manier om samen met de Chinezen in het openbaar vervoer te reizen.