Doorlopende of kortlopende reisverzekering

Doorlopende of kortlopende reisverzekering afsluiten?

Wanneer u van plan bent op vakantie te gaan is het raadzaam eens na te checken of u nog een doorlopende reisverzekering heeft. Vaak is een doorlopende reisverzekering het voordeligst om af te sluiten, gaat u echter zelden op vakantie of op reis dan is de kortlopende reisverzekering een goede optie. Dat later, eerst; waarom een reisverzekering af sluiten?

Dekking reisverzekeringen

Een kortlopende of doorlopende reisverzekering verzekert onverwachte gebeurtenissen die u schade opleveren in het buitenland. De dekking per reisverzekering verschilt maar grofweg behoren de volgende zaken tot een algemene reisverzekering:

 

  • Bagage en gelddekking: wanneer u bagage verliest, deze gestolen wordt of beschadigd raakt zal deze vergoed worden. Vaak zit hier een maximumbedrag aan vast en eigen risico, welke per verzekering verschillend is;

  • Een reisverzekering dekt geneeskundige kosten die worden gemaakt tijdens reis of vakantie worden gedekt wanneer zij niet door de zorgverzekering (geheel) worden vergoed.

  • Dekking extra kosten; wanneer extra kosten worden gemaakt door bijvoorbeeld; een ongeluk worden ook deze door een reisverzekering vergoedt.

  • Automobilistenhulp; wanneer u pech heeft of een ongeval is deze dekking van uw reisverzekering van toepassing

  • Rechtsbijstandsdekking; mogelijke juridische kosten die u maakt tijdens uw reis worden vaak ook door uw reisverzekering gedekt.

 

 

Bij het plannen van een reis en het afsluiten van een doorlopende of kortlopende reisverzekering is het raadzaam om ook te overwegen of je een annuleringsverzekering wilt.

Wanneer kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Om de vraag te beantwoorden of je beter een doorlopende of kortlopende reisverzekering af kan sluiten licht het er maar net aan hoe je persoonlijke situatie in elkaar steekt. Wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat is het beter een doorlopende i.p.v. een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Je bespaart dan op de poliskosten die je anders elke keer moet maken op een kortlopende reisverzekering en je voortkomt dat je onverwachts onverzekerd op vakantie bent. Grofweg zou je kunnen zeggen dat wanneer een gezin eens per jaar minimaal 2 weken op vakantie gaat de doorlopende reisverzekering goedkoper uitkomt.

Alleenstaanden en stellen

Alleenstaanden en stellen zijn goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering wanneer ze meer dan 3 weken per jaar op vakantie zijn. Over het algemeen valt de keuze of je een doorlopende of kortlopende reisverzekering moet kiezen in het voordeel (financieel gezien) van de doorlopende reisverzekering uit.

Doorlopende of kortlopende reisverzekering; de verschillen

Met een doorlopende reisverzekering ben je het gehele jaar door verzekerd, kortlopend alleen voor de duur van je vakantie; naast het verschil in tijdsduur is ook de dekking verschillend bij doorlopende en kortlopende reisverzekeringen. Let met name op de onvoorziene omstandigheden bij het afsluiten van een kortlopende reisverzekering.