Hawaiiaans eiland wordt duurzaam bolwerk

Miljonair Larry Ellison maakt in een interview met CNBC bekend dat het door hem gekochte eiland Lanai een duurzaam paradijs zal worden vol biologische boerderijen en elektrische auto’s.

Vier maanden geleden kocht de directeur van softwarebedrijf Oracle 98 procent van dit Hawaiiaans eiland voor 500 tot 600 miljoen dollar. Het eiland heeft 3000 bewoners, bijna 80 kilometer droomachtige kustlijn en is alleen te bereiken met kleine vliegtuigen of helicopters, desondanks trekt het 26.000 toerisiten per jaar.

Larry Ellison wordt hier mee toegevoegd aan een lijst van mensen die hun eigen eilanden bezitten met onder meer, sir Richard Branson, Johnny Depp, Dietrich Mateshitz, Dean Kamen en Mel Gibson.

Onlangs vertelde hij in een interview op CNBC aan Maria Bartiroma over zijn ambitieuze plan om van het eiland een duurzaam paradijs te maken. De elektriciteit zal helemaal opgewekt gaan worden via zonne-energie en het zeewater zal met behulp van de warmte van de zon omgezet worden in drinkwater.

Daarnaast zullen biologische boerderijen een grote rol gaan spelen op het eiland. Hier hoopt Ellison de mooiste organische producten te kunnen maken, zodat deze naar Japan en de rest van de wereld geëxporteerd kunnen worden. “We gaan de lokale bevolking helpen met het opstarten van deze bedrijven. Het gaat dus een beetje het laboratorium voor duurzaamheid in het bedrijfsleven op kleine schaal worden.”, aldus Ellison.

Al deze plannen zijn absoluut prijzenswaardig te noemen. Ellison heeft nog weinig contact met de gemeenschap gehad over de voortzetting van zijn ideeën gehad, maar hier zit natuurlijk veel voorbereiding en werk achter. Wat het concept en idee van Ellison op gaat leveren weten we zodoende pas over een aantal jaar.

Ellison gaat er werk van maken banen te creëren voor de bewoners van Lanai bijvoorbeeld op de biologiscshe boerderijen komt te werken. De vraag is nu of een hele berg geld en een aantal goede duurzame innovaties en ideeën het project tot een succes zullen kunnen laten slagen.

Ellison is van plan om het eiland te gaan voorzien van elektrisch verkeer, thermische energie en zonnestroom, biologische boerderijen en zoetwater te produceren uit zoutwater! Nu de vorderingen gaan volgen of snel een trip naar Lanai boeken!

Tags: