Historisch Jordanië

Tips voor trip naar Jordanië

Reistips Jordanië. Jordanië, met officiële naam Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, is een jong land met een oude, rijke geschiedenis, gelegen in het Midden-Oosten. Jordanië bevindt zich nabij de Westelijke Jordaanoever en Israël, Syrië ligt noordelijk van Jordanië, noordoostelijk ligt Irak en Saoedi-Arabië is zuidoostelijk gelegen ten opzichte van Jordanië. De grens met Israël en de de Westelijke Jordaanoever wordt gevormd door de rivier de Jordaan en de Dode Zee. Het land heeft tegen de 7 miljoen inwoners en is grotendeels soennitisch. Al in de oudheid waren reizigers gefascineerd door het gebied wat tegenwoordig Jordanië heet en ook nu neemt het toerisme en de interesse toe.

Amman, Jordanië

Amman, Jordanië

Jordanië was tot 1917 onderdeel van het Ottomaanse Rijk, daarna behoorde het kort tot het Britse Mandaatgebied Palestina, in 1946 werd het land formeel onafhankelijk, de naam ‘Jordanië’ stamt uit 1949. Het gastvrije Jordanië herbergt vele indrukwekkende overblijfselen van oude culturen en een grote verscheidenheid aan landschappen, wat Jordanië ook verder tekent. Het is een land van tegenstellingen. Je treft er burchten, moskeeën, grote ruïnes, koraalriffen in de Dode Zee, het heeft aan de ene kant het levendige Amman en aan de andere kant de verlaten Wadi Rum woestijn. Je proeft de Arabische cultuur op onder meer de drukke soeks verspreid over Jordanië. Het land is goed te bereizen omdat het beschikt over een redelijk moderne infrastructuur. Het land is uitermate geschikt voor een korte of lange actieve reis of vakantie.

Bezienswaardigheden; tips Jordanië

Wadi Rum Vallei

Wadi Rum Vallei

Tips voor een trip naar Jordanië. Jordanië heeft met Petra één van de grootste toeristische trekpleisters van de wereld. Petra werd onder meer opgenomen in de ‘7 nieuwe wereldwonderen‘ lijst. Veel toeristen komen onder meer voor Petra naar het Koninkrijk Jordanië. Andere belangrijke bezienswaardigheden voor Jordanië zijn onder meer de Historische stad Jerash, verschillende woestijnkastelen en de kruisvaardersburchten. De Dode Zee en de Wadi Rum woestijn zijn de grootste natuurlijke trekpleister van Jordanië. Een bezoek aan Petra mag eigenlijk niet ontbreken tijdens een trip naar Jordanië. Een vakantie naar Jordanië valt goed te boeken met onder meer Arke.

Jerash, Jordanië

Jerash, Jordanië

Jerash, Jordanië

40 kilometer ten noorden van de hoofdstad Amman zijn nog restanten van de Romeinse periode in Jordanië te vinden. Bij het Ovalen Forum in Jerash zie je veel terug van de oude glorie van deze stad. Jerash maakte onderdeel uit van Decapolis. In Jerash zijn nog altijd enkele van de best bewaarde Romeinse Ruïnes te vinden. De stad is lang onder zand bedolven geweest en is daardoor goed bewaard gebleven; sporen van wagens zijn terug te vinden in de vloeren. In het Zuidelijke theater van Jerash worden ook nu (weer) festivals gegeven.

Hippodroom, Jerash

Hippodroom, Jerash

Ook het Hippodroom, waar in oude tijden gladiatoren vochten, is nog goed te herkennen. De Triomfboog van Hadrianus in Jerash is gebouwd als aandenken aan het bezoek van deze Romeinse Keizer. Jerash was naar verluidt één van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten.

Bij Jerash vind je vele monumenten uit oude tijden. naast het Hippodroom, het Circus, het Forum, Hadrianus Triomfboog zijn er ook nog verschillende tempels te vinden, zo onder meer de Zeustempel, de tempel van Artemis en de Dionysostempel. Ook de Cardo Maximus van Jerash is erg goed bewaard en de uitgesleten paden laten het veelvuldig gebruik van de wegen zien. Jerash heeft toeristen heel veel te bieden.

Hier vind je nog meer informatie over Jerash.

Ook Kras Reizen heeft verschillende aanbiedingen voor Jordanië.

Hadrianus Triomfboog

Hadrianus Triomfboog

Petra, Jordanië

Petra is een deels uit de rotsen gehakte stad, en staat op de UNESCO werelderfgoederenlijst. Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat ‘de roze stad’ Petra werd herontdekt (voor de westerse wereld) door de Zwitserse ontdekkingsreiziger Jean-Louis Burckhardt.

Petra, Jordanië

Petra, Jordanië

Ook is het dit jaar 50 jaar geleden dat de filmklassieker ‘Lawrence of Arabia‘ er werd geschoten. De roze stad werd zo’n 2000 jaar geleden door de Nabateeërs uit de rotsen gehouwen. Mede door de fascinerende architectuur, het ingenieuze watersysteem en de rijke cultuur die de stad bezat was de stad al in de oudheid een bijzondere trekpleister. Vrijwel alle gebouwen die ooit in Petra stonden (destijds de hoofdstad van de Nabateërs) zijn inmiddels ruïnes.

Romeins theater, Petra

Romeins theater, Petra

De bloeitijd van deze bijzondere stad was te wijten aan een handelsroute die vanuit Jemen door trok naar onder meer het huidige Iran, en de Griekse en Romeinse rijken. Door de belastingsopbrengsten werden de heersers van Petra schatrijk. In latere tijden is de handelsroute door Petra vervangen door scheepvaart over de Rode Zee, na die tijd werd de stad langzaam verlaten en vergeten. Petra is als gezegd één van de grootste toeristische trekpleisters van het Midden-Oosten en de historische ‘roze stad’ staat sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst

Amman, Jordanië

Skyline Amman, Jordanië

Skyline Amman, Jordanië

Amman is de hoofdstad van Jordanië. De stad heeft zo’n 2 miljoen inwoners en is te midden van en op heuvels gebouwd. Ook in Amman is veel te doen en terug te vinden uit oude tijden. Zo is er onder meer een Romeins Forum en Amphitheater, de citadel op Jabal Al Qala’a, Salt (de oude hoofdstad van Jordanië) en Kan Zaman (oude vesting) en is er voor toeristen onder meer ook op de soeks veel te beleven.

Soeks in Amman

Soeks in Amman

Amman stond in oude tijden bekend als Philadelphia. Amman is voor de meeste toeristen een eerste kennismaking met Jordanië.

Kerak, Jordanië

Kerak Jordanië

Kerak Jordanië

Kerak ligt iets meer dan 120 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Amman. De stad is voornamelijk bekend om de ‘Burcht van Kerak’. De Burcht is een 12e eeuws kruisvaardersburcht welke vermoedelijk werd gebouwd onder de leiding van de Franse Kruisvaarder ‘Paganus de Schenker’ (Payen le Bouteiller).

Kerak is een typische kruisvaardersburcht met zijn gewelven, de Burcht van Kerak telt 7 niveau’s en bood zodoende uitzicht over de handelsroutes welke op deze manier gecontroleerd konden worden.

Burcht van Kerak

Burcht van Kerak

De kruisvaardersburcht van Kerak speelt ook een grote rol in de bekende Hollywood film Kingdom of Heaven. Kerak is een verschillende keren belegerd, onder meer door Saladin, maar bleef tot 1263 in handen van de kruisvaarders

Dode Zee en de Wadi Rum

De Wadi Rum is een vallei in Jordanië die sinds 2011 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De Wadi Rum is in Europa voornamelijk bekend vanwege de Brit Thomas Edward Lawrence; beter bekend als ‘Lawrence of Arabia’, die hier met zijn troepen de Arabische opstand voorbereidde voor een aanval op Akkaba. Tegenwoordig vind je in de Wadi Rum veel toeristische bedoeïnenkampen van waaruit toeristen hun tochten doorzetten. De Dode Zee is gelegen tussen Israël en Jordanië en is het laagst gelegen meer ter wereld. De waterspiegel ligt meer dan 400 meter onder zeeniveau en daar mee is het direct het laagst gelegen plek op aarde. De hoge concentratie van mineralen in de Dode Zee zorgt er voor dat mensen gemakkelijk blijven drijven en dat er niet direct zichtbaar levende wezens voorkomen. (waar de naam vermoedelijk ook vandaan komt) Plaatsen die dicht bij de Dode Zee liggen zijn onder meer Qumran, En Gedi en Massada.

Dode Zee

Dode Zee

De Dode Zee is voornamelijk populair onder toeristen vanwege de vreemde beleving, het water is zo zout dat je bijna niet onder water komt en voelt olieachtig aan, verder doet het Dode Zee gebied aan als een soort ‘maanlandschap’ en door de vele kuuroorden is het specifiek extra populair bij de vrouwelijke toeristen. Mensen komen van over de hele wereld om te kuren in kuuroorden bij de Dode Zee.

Jordanië als vakantiebestemming

Jordanië is met name geschikt voor natuurliefhebbers en cultuurreizigers. Het is een relatief duur land, echter wel erg gastvrij, kuisheid wordt in zekere zin wel verwacht. De beste reistijd voor een vakantie naar Jordanië is van maart t/m mei en van oktober tot november. Voor meer toerisme informatie over Jordanië kun je terecht op visitjordan.com.

Vermeende doopplek Jezus bij de Jordaan

Vermeende doopplek Jezus bij de Jordaan

Belangrijke extra bezienswaardigheden in Jordanië (via onder meer Wikipedia)

  • De archeologische site op de citadel van Amman
  • De ruïnestad Petra en Siq al-Berid
  • De archeologische sites van Jerash, van Gadara, van Pella, van Baydha
  • De woestijnkastelen: Qasr Hraneh, Quseir Amra, Qasr Azraq, Qasr Mushatta den de kruisvaardersburcht Kerak
  • Het stadje Madaba en de Berg Nebo
  • De natuurgebieden Wadi Rum, Wadi Mujib, Dana en de Dode Zee
  • Akaba havenstad en toeristisch oord in het zuiden van het land

Naast reistips voor Jordanië op zoek naar de beste vakantie, reis en vlucht aanbieders voor Jordanië? Je vindt ze hier!

Boek je vakantie naar Jordanië

Boek je vakantie naar Jordanië!

Jordanië kun je ook vaak voordelig boeken met de verschillende Corendon aanbiedingen