Hotel Price Index: wat is dat?

Als u op reis gaat zijn er ongetwijfeld enkele zaken die u in overweging neemt voor het boeken van een bestemming. Één van de zaken waar vaak het meeste gewicht aan gegeven wordt is natuurlijk de hotelprijs. Elke euro uitgespaard aan een overnachting is een euro die meer gespendeerd kan worden aan andere, vaak leukere zaken. Het is dan ook geen wonder dat mensen vaak uren spenderen aan hotelprijzen vergelijken voor ze tot een eindbeslissing komen. Jammer genoeg wordt het euforisch moment van eindelijk het perfect geprijsde hotel gevonden te hebben soms verpest door de bittere realiteit: de geadverteerde prijzen zijn niet waarheidsgetrouw. De Hotel Price Index (HPI) tracht dit soort situaties de wereld uit te helpen.

Hoe werkt het?

De HPI is in essentie een betrouwbaar, regelmatig rapport over de reële hotelprijzen in populaire bestemmingen over de hele wereld. De HPI is gebaseerd op boekingen gemaakt via Hotels.com sites en toont de prijs per kamer per nacht, inclusief belastingen en toeslagen, die klanten daadwerkelijk betaald hebben voor hun kamer. Een prijs die al wel eens durft te verschillen met de geadverteerde prijs. Ondertussen bestaat de Hotels Price Index dertien jaar en wordt algemeen aanzien als een betrouwbare maatstaf voor de werkelijke prijzen. Het is wereldwijd een referentie geworden voor de media, hoteluitbaters, financiële analisten en uiteraard het belangrijkste: toeristen.

Jaarlijks rapport

De HPI maakt gebruik van een gewogen gemiddelde gebaseerd op het aantal kamers verkocht in elk van de markten waar Hotels.com belangen heeft. Doordat Hotels.com op internationaal vlak een enorm grote speler is, zowel qua klanten, eigendommen als bestemmingen is de HPI dan ook de meest uitgebreide index beschikbaar. Op gezette tijdstippen wordt er dan ook een HPI rapport gepubliceerd die per regio de prijzen voor zowat alle mogelijke verblijfsformules bundelt. Hiermee kunt u onder andere met gemak de prijsevolutie per regio in kaart brengen.
Vertrekt u binnenkort dan ook op reis? Wilt u er zeker van zijn dat de uiteindelijke rekening niet een heel stuk hoger oploopt dan origineel gebudgetteerd? Kies er dan zeker voor om op voorhand even de Hotels Price Index open te slaan en uw bestemming een paar minuten te onderzoeken. Uw portefeuille zal u dankbaar zijn.

Populairste bestemmingen Nederlanders in 2015
Naast data over hotelprijzen beschikt hotels.com met de Hotel Price Index ook over een schat aan informatie over populaire bestemmingen voor reizigers uit allerlei landen. Londen staat bijvoorbeeld al tijden op 1 als bestemming die Nederlandse reizigers het meest bezoeken. Berlijn heeft als stad duidelijk aan populariteit gewonnen in 2015.