Iconisch Myanmar

Een reis door Myanmar staat voor een reis door ongerept Azië. Myanmar is een nog vrij onbereisd en onbekend land. Juist dankzij deze ongereptheid en ook vanwege de iconen van het land, weten steeds meer reizigers Myanmar te vinden. Gouden pagodes, eeuwenoude stupa’s en rituelen vormen Myanmar. Beelden die onmiskenbaar Myanmar zijn en beelden die je na een reis door dit land niet meer vergeet. Of zoals ons, zelfs in je hart sluit.

 

Shwedagon padode in Yangon

’s Ochtends wandel je over de straten van Yangon, de stad waar een Myanmar reis vaak begint. Bij een lokaal theehuis ontbijt je, net als de lokale bevolking, met een mohinga (vissoep). Het dagelijks leven komt langzaam op gang. Struin over de markt, zie lokale ambachtslieden aan het werk en leer over lokale tradities. Yangon is het leukst wanneer je ‘als een local’ de stad ontdekt. Bewonder de gouden Shwedagon padoge en breng zelf een offertje. Tip: laat een lokale gids je meenemen in de dagelijkse beslommeringen van de Birmezen. Zo wordt Myanmar langzaam aan ‘eigen’ en reis je met de nodige ins & outs verder.

myanmar-2

U-Bein brug in Amarapura

Hoog boven het water ‘zweeft’ een houten brug. Onder de brug deint het water rustig langs de houten palen, bovenop de brug is het een drukte van jewelste. Jongeren wandelen tussen hun huis en school en de monniken van de stad strekken hun benen. Op een van de terrasjes aan het water geniet je van een koud drankje. De zon gaat langzaam onder en steeds meer reizigers weten de fotogenieke U-Bein brug te vinden. Gelukkig was jij er iets eerder op de dag, waardoor je in alle rust hebt kunnen genieten van dit bijzondere icoon van Myanmar.

 

De tempelvallei van Bagan

Meer dan 3000 tempels, stupa’s en kloosters op een uitgestrekte vlakte. In Bagan dwaal je door de uit de 11e en 13e eeuwse bouwwerken. Per fiets kom je bij tempels waar je de enige bent. Als de tempel op slot is, dan heeft de boer die in het land werkt vast de sleutel voor je. Bagan is een Birmees koninkrijk en belangrijk pelgrimsoord voor alle boeddhisten in zuidoost Azië. Je bent hier dan ook niet de enige en wordt vergezeld door andere toeristen, van dichtbij en ver. Het is hier stoffig en warm… een accommodatie met zwembad en dichtbij de tempels is daarom fijn. Na een verfrissende duik stap je zo weer op de fiets, om de zon onder te zien gaan boven het tempellandschap.

 

Beenroeiers op Inle Lake

Op het Inle Lake vindt een eeuwenoude traditie plaats die een icoon is voor Myanmar. Daar is het de normaalste zaak van de wereld, terwijl het in feite uniek is. Inle Lake is thuis van de beruchte beenroeiers: vissers die hun boot besturen door de lange peddels met hun benen en voeten te beheersen. Langs dorpen op palen, drijvende tuinen en visnetten die worden uitgegooid. Hier besteed je de dag dan ook wat ons betreft op het meer. Nee, je hoeft de kunst van het beenroeien niet zelf te beheersen. Let the master do his work. In het levendige Nyaung Shwe verblijf je aan de rand van het Inle Lake. Hier is het een gezellige drukte en tref je in vergelijking met andere plaatsen in Myanmar aardig wat reizigers. Wees niet bang, ook hier lopen koeien op de weg en eet je pittige noedels. Het blijft ten slotte Myanmar.

 

Je eigen reis naar Myanmar samenstellen? Dat kan met de bouwstenen van Myanmar online, onderdeel van Riksja Travel. Je slaapt kleinschalige en reist met lokaal vervoer. De reisspecialisten adviseren je graag uit eigen reiservaringen.