Griep, inentingen en vaccinaties voor en tijdens reis

Één van de meest betrouwbare adressen voor inentingen en vaccinaties is de GGD. De GGD heeft overal wel plaatselijke vestigingen dus zal nooit ver uit de buurt zijn en is natuurlijk ook telefonisch bereikbaar zie daarvoor ook de website van de GGD. Verschillende inentingen en vaccinaties worden voor een aantal landen aangeraden of zelfs verplicht, bijvoorbeeld bij landen met kans op gele koorts.

Meest voorkomende griep inentingen en vaccinaties

De meest voorkomende inentingen en vaccinaties voor reizigers zijn de inentingen voor:

 • Difterie-Tetanus-Polio (DTP)
 • Hepatitis A
 • Gele Koorts
 • Buiktyfus

Variant die minder vaak voorkomt maar wel gevaarlijk was, is;

 • Mexicaanse Griep

Inentingen en vaccinaties, huisarts – verzekering

Buiten de GGD kun je voor vaccinaties en inentingen ook altijd bij je huisarts terecht. Vaak dekt de verzekering bij de huisarts overigens ook nog eens een groter deel van de kosten. Sowieso kun je eigenlijk zelf al wel vinden of je al dan gevaccineerd moet worden voor je vakantie door even op het internet te speuren.

Ook kun je voor algemene gezondheidsinformatie of informatie of vaccinatie, inentingen en malaria terecht bij het Landelijke coördinatiecentrum reizigersadvisering; www.lcr.nl; zij zijn ook te bereiken op het nummer 0900-9584 (let op: hier zijn kosten aan verbonden.)

Voorzorgsmaatregelen tegen griep en ziekte

Neem genoeg voorzorgsmaatregelen voor vakantie en laat je altijd 3 maanden voor vertrek inlichten over de situatie rondom gezondheid, inentingen en vaccinaties over betreffend land. Voor een overzicht van inentingen en vaccinaties per land kun je op op deze website terecht: vaccinatiesopreis.nl. Ook via traveldoctor vindt je alle informatie per land over inentingen en vaccinaties!

Mexicaanse Griep

De Mexicaanse Griep heeft in 2010 de media redelijk weten te beheersen. Ook dergelijke ziektes zijn echter goed te bestrijden met de juiste voorlichting. De GGD en andere instanties kunnen u bij veel van dit soort helpen. Een kleine gids om bijvoorbeeld Mexicaanse Griep te voorkomen is alsvolgt;

 • Beschermingsmaatregelen zijn het regelmatig handenwassen, het huis schoon houden en zorgen voor een goede ventilatie.
 • Zorg voor minimaal 3 dagen eten en drinken. 3 weken geniet zelfs de voorkeur.
 • Het dragen van mondmaskers biedt enige bescherming tegen druppelinfectie en verhindert dat men met besmette handen aan neus of mond komt.
 • Als u griepsymptomen vertoont (dit zijn koorts, spierpijn, keelpijn, hoest en vermoeidheid), vermijd dan contact met anderen en raadpleeg een arts.
 • Bij griepsymptomen werken de middelen Tamiflu en Relenza. Deze worden volgens protocol door de overheid verstrekt, maar u kunt dergelijke middelen nu ook nog zelf in huis halen.
 • Voor uitgebreide handleiding: Mexicaanse Griep Wiki

Meer over de antivirale middelen / geneesmiddelen, Tamiflu (95 g) en (alternatief) Relenza:

Het CDC meldt dat het virus resistent is tegen Amantadine and Rimantadine, maar wel behandeld kan worden met Oseltamivir en Zanamivir. (handelsnamen Tamiflu en Relenza). Ook volgens de Mexicaanse autoriteiten is de varkensgriep goed te bestrijden met die antivirale middelen als Tamiflu.

Tamiflu kan genomen worden om influenza te behandelen of om influenza te voorkomen. Tamiflu is verkrijgbaar als capsule en als poeder om een oplossing te maken. viroloog Osterhaus, is er een voorraad beschikbaar voor 1 op de 3 Nederlanders. In principe zou dit afdoende moeten zijn. Als u echter verzekerd wil zijn van dit middel wanneer er in Nederland een massale uitbraak van het Mexicaanse virus ontstaat, kunt u dit middel nu ook alvast online bestellen bij DokterOnline.nl.

Wanneer het Mexicaanse griepvirus zich in Nederland verspreid, zijn er vanuit de overheid protocollen voor de verstrekking van dit middel. We willen u er wel op attenderen dat we ons volgens deze viroloog voorlopig nog weinig zorgen hoeven te maken. Raak niet in paniek. Het treffen van genoemde simpele voorbereidingen kan u een voordeel geven in het geval van een grote uitbraak.