Kruger-safari in Zuid-Afrika

Turend in de bush, ritselende bladeren, je ziet iets bewegen … en dan sta je opeens oog in oog met een olifantenfamilie. Een Krugerpark-safari is voor veel reizigers een must tijdens een Zuid-Afrika-reis. Kruger staat bekend om de zogenaamde selfdrive-safari’s, waarbij je in je eigen auto over begaanbare paden speurt naar neushoorns, leeuwen, zebra’s en giraffes. Maar de mogelijkheden om het Krugerpark te verkennen zijn eindeloos. Voor een intensere beleving kun je ook kiezen voor een safari met rangers in een open safari-jeep of een wandelsafari. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

zuid-afrika-kruger-park-safari-tentedcamp

 

 

  1. Bushlodge in een privéreservaat bij het Kruger

Het Krugerpark is een populair wildpark waar dagelijks een boel toeristen rondtoeren. Voor een wat rustiger ervaring, kun je het beste naar een van de privéreservaten net buiten Krugerpark. Hier vind je dezelfde natuur en dezelfde dieren, maar is een authentiekere beleving gegarandeerd. Je kunt hier in een sfeervolle bushlodge slapen, vanwaar je met een gids eropuit trekt om wild te spotten. Bij de eerste zonnestralen volg je te voet met een ranger de sporen van dieren die ’s nachts rondgestruind hebben. ’s Middags kun je een jeepsafari maken, waarbij de ranger je vertelt hoe je het beste wild kunt spotten. Die tips komen goed van pas als je de volgende dagen zelf door het Krugerpark rijdt.

 

zuid-afrika-safari-krugerpark-jeep

 

  1. Kamperen tussen olielampen en olifanten

Vind je comfort wat minder belangrijk en ga je voor de ultieme safaribeleving, kampeer dan in de bush. Dit kan in een privéreservaat dat tegen het Krugerpark aan ligt. Het kamp waar je slaapt heeft geen omheining, waardoor wilde dieren er dus letterlijk doorheen kunnen lopen. Twee keer per dag speur je met ervaren rangers en trackers naar de Big Five en ander wild, zowel te voet als met een 4WD-jeep. Je slaapt in een safaritent tussen de dieren en dineert in de buitenlucht, waar je maaltijd op een kampvuur wordt bereid. Je bushbeleving is compleet als je na het met olielampen verlichte diner (er is geen elektriciteit) door de ranger naar je tent wordt gebracht en de wilde dieren in de verte – of dichtbij, help! – hoort.

 

zuid-afrika-kruger-safari-olifanten

 

  1. Selfdrive door het Krugerpark

Ga je voor een budgetsafari, kies dan enkel voor een selfdrive door het Krugerpark, zonder verblijf in de privéreservaten in de omgeving. Wie wel een privéwildpark heeft bezocht, vindt het vast alsnog leuk om een of twee dagen door Kruger te rijden. Bij de ingang van het park kochten we een plattegrond om zelf de route uit te kunnen stippelen naar een van de zuidelijke camps. Probeer ook waterplaatsen in de route op te nemen, hier zit vaak veel wild bij elkaar. Denk aan de tips van de gids va de afgelopen dagen, des te groter is de kans dat je zelf nu veel wild spot. In Krugerpark slaap je doorgaans in een van de door de overheid gerunde restcamps, die zijn ingesteld op ladingen toeristen. Niet bijzonder gezellig of sfeervol, maar wel doeltreffend. Je zit  midden in het park en kunt daardoor van zonsopgang tot aan zonsondergang wild spotten.

zuid-afrika-kruger-selfdrive-safari

 

  1. Wandelsafari door de bush

Wil je een intense safari-ervaring, kies dan voor een wandelsafari. Geloof ons, elk zintuig in je lijf gaat op scherp … Voorzichtig en zo stil mogelijk volgden we het spoor van een groepje leeuwen. Plotseling stond de gewapende gids voor ons stil. Een groepje impala links van schrok op, de leeuwen waren echt dichtbij. We zagen ze nog niet, maar je voelt ze gewoon …
Slapen doe je in een kleinschalig kamp met slechts vier tenten, zonder omheining midden in Big Five-gebied. Je dineert ‘s avonds in de buitenlucht rondom het kampvuur en valt in slaap met leeuwengebrul als slaapliedje.

zuid-afrika-kruger-park-kamperen

 

Bovenstaand artikel werd geschreven door Edith Huntink van Zuid-Afrika online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Je eigen reis naar Zuid-Afrika samenstellen? Dat kan met bouwstenen. Je slaapt kleinschalig en reist onderweg per huurauto of 4WD. De reisspecialisten van Zuid-Afrika online adviseren je graag uit eigen reiservaringen.