Kijk uit, lawines!

De afgelopen dagen is het continu in het nieuws geweest: “Prins Friso bedolven onder lawine” en “Prins Friso in levensgevaar na ski ongeluk”. Het zijn inmiddels geen onbekende krantenkoppen voor de meeste lezers onder ons. Je hoort niet vaak ernstige ongelukken door lawines, maar toch komen lawine-ongelukken regelmatiger voor dan men denkt..

Lawines


Volgens de encyclopedie is een lawine “een massa sneeuw die plotseling en met kracht van een berg af komt”. Vaak kunnen lawines voorkomen worden, doordat bergwerkers in de nachten loszittend sneeuw opblazen met lawinepijlen. Lawinepijlen zijn vergelijkbaar met vuurwerk en geven harde knallen af, waardoor sneeuw gaat verschuiven. Het gevaar van lawines wordt op deze manier voor skiërs en snowboarders weggenomen.

Soorten lawines

Er zijn verschillende vormen van lawines:

 • Sneeuwplaat lawines: Dit zijn ook wel de beruchte lawines in films. Als er zo’n lawine plaatsvindt, verschuift een sneeuwplaat als een samengepakte plaat naar beneden. Deze lawine is de gevaarlijkste lawine die er is.
 • Overhangende lawines: Dit komt voor bij rotsranden. Hierbij is de beschutte kant bedekt met een flinke hoop sneeuw. Wanneer dit losbreekt komt er in een keer een grote hoop sneeuw naar beneden die erg sterk en zwaar kan zijn.
 • IJslawines: Deze lawines ontstaan wanneer je over een ijsrand skiet of snowboard. Vaak krijgt deze lawine snelheid door de vallende stukken ijs van de gletsjer.
 • Lawines van losse sneeuw: Dit is de meest voorkomende lawinevorm. Wanneer er veel sneeuw gevallen is, ligt er veel losse sneeuw op de berg. Dit moet weggeruimd worden, maar vaak is het moeilijk om in te schatten hoe groot de lawine wordt of wanneer de sneeuw loslaat.

Lawinegevaar

Lawines kunnen ontzettend gevaarlijk zijn. Sneeuw is een zware substantie en wanneer de lawine naar beneden komt zetten, kun je in zeer korte tijd bedolven en meegesleurd worden. Soms heb je te maken met kleine lawines en is het relatief gemakkelijk om hier uit te komen, maar toch gebeuren er jaarlijks zo’n honderd lawineongelukken. Vaak met (schrik niet) een dodelijke afloop. Daarom is het zeer belangrijk om lawinegevaarsignalen serieus te nemen en de juiste uitrusting mee te nemen.

Overlevingskansen lawine


Op dit moment gaan er allerlei speculaties over prins Friso. De ene expert na de andere wordt in de media erbij gehaald om er achter te komen wat er met prins Friso aan de hand zou kunnen zijn. Er zijn een aantal belangrijke feiten over de overlevingskansen van mensen die bedolven worden door de sneeuw. Ongeveer 30 procent van de lawineslachtoffers overlijdt door letsel. Wanneer iemand onder de sneeuw ligt is er een grote kans op verstikking. Het gewicht van de sneeuw is ongekend zwaar, waardoor de lucht uit je longen wordt geperst. Binnen 15 minuten is er 90% kans op overleven. Na 30 minuten is de overlevingskans slechts 50% en na verloop van tijd neemt de overlevingskans zeer snel af.

Lawine-uitrusting

Waarschijnlijk denk je bij jezelf dat een lawine je niet zal overkomen, maar een lawine is niet te plannen. Het is en blijft de kracht van de natuur, belangrijk is om jezelf hierop voor te bereiden. Tegenwoordig zijn er vele middelen om lawines te overleven:

 • Reddingsdeken: zo kan de lichaamswarmte behouden worden.
 • Lawine-airbag: de rugzak met airbag blaast zich op zodra de sneeuw begint te schuiven. Zo kun je niet bedolven worden.
 • Lawinepieper: zo kunnen slachtoffers gelokaliseerd worden.
 • Eerstehulp pakket
 • Bivakzak: kan als slaapzak dienen.
 • Lawinesonde: een stok om te zoeken waar je een signaal van een lawinepieper ontvangt.

 

Kortom:

 • Let altijd op de tekenen van de natuur
 • Luister naar lawinewaarschuwingen
 • Ga op pad met een ski gids indien je offpiste gaat
 • Neem een lawine-uitrusting pakket mee
 • Ski ten allen tijden verantwoord
Tags: