Maat skischoenen bepalen

Maat skischoenen

Wist je dat je skischoenen zo’n 6 uur per dag aanhebt? Of het op de piste is of in de après-ski, het belangrijkste aan skischoenen is dat ze comfortabel zitten. Skischoenen kun je huren of kopen. Bij het huren wordt de skischoen maat aan de hand van een maattabel voor skischoenen afgemeten, en op dat moment wordt de juiste beslissing genomen. Maar hoe zit het bij het kopen van skischoenen?

Skischoenen kopen

Wanneer je al een aantal jaren ervaring hebt met skiën en kennis hebt vergaard over skimateriaal, is het aan te raden om de ski materialen (o.a. ski’s en skischoenen) zelf te kopen. Je gebruikt de materialen vaker en bij vaker gebruik worden de skimaterialen goedkoper dan skimateriaal te huren. Toch is het moeilijk om zelf de materialen te kopen, vooral als je niet weet op welke punten er gelet moet worden.

Kenmerken skischoen

Skischoenen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn een aantal kenmerken die onmisbaar zijn bij de keuze om zelf ski schoenen te kopen. Belangrijk is de goede pasvorm.
Binnenkant skischoen
De binnenkant van de skischoen is warm en waterdicht. De stoffen binnenkant zit smal om de voet en beschermt hierdoor de voet tegen klappen. De binnenschoen van de skischoen moet passend aan de vorm van de voet zijn. Bij gebruik van de skischoen buigt de vulling mee en past zich aan aan de drukpunten van de voet.
Buitenkant skischoen
De goede pasvorm ligt mede aan de kunststof buitenmantel. De kunststof buitenmantel geeft stevigheid aan de skischoen en helpt bij de ondersteuning van de skibewegingen. Daarnaast biedt de buitenkant van de skischoen bescherming aan de enkels en voeten en je kunt met je bewegingen nooit te ver doorbuigen. Het is aan te raden om te letten op de buitenkant van de ski schoen, want de ski schoen mag niet te ver meebuigen en moet de juiste ondersteuning bieden. Dit voel je het beste aan bij het passen van de skischoen.

De buitenkant van de skischoen bevat een aantal onderdelen. De gesp aan de bovenkant van de skischoen zorgt ervoor dat de ski schoen contact heeft met de kuit en het scheenbeen. De overige clips zijn te verstellen om zo de binnenkant van de schoen zo goed mogelijk om de voet te snoeren. Aan de kant van je hiel zit er vaak een clip die te verstellen is. Hierdoor komt er ruimte vrij om een natuurlijke loopbeweging te kunnen maken, terwijl de skischoenen nog om de voeten gesnoerd zitten.
Het is aan te raden om bij het aanschaffen van skischoenen de verkopers om advies te vragen. Zij kijken naar de vorm van de buitenkant van de skischoen in verhouding met de contactpunten met het been.

Maten skischoenen

Bij het zoeken naar de juiste maat skischoenen is het belangrijk om de ski schoen maattabel van het Mondopoint Systeem aan te houden. Deze skischoen maattabel geeft de lengte van de binnenkant van de binnenschoen aan en meet daarnaast de lengte van de voet in centimeters. De verkoper zal de hoogte van de wreef meten en ook opletten of er dingen aan je voeten zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Als je eenmaal een ski schoen aanhebt moet je opletten of je niet met je tenen tegen de voorkant aan zit. Wel moet de voet in de schoen naar voren zitten. Je hiel moet geheel in de hak van de ski schoen zitten. Het is aan te raden om de schoenen 15 minuten aan te houden en naar voren te buigen, zodat de ski schoen contact maakt met het scheenbeen. Als de schoen niet mee buigt, weet je dat de kunststof buitenkant te stug is voor jouw gewicht. Zorg dat bij alle winkels het Mondopoint Systeem aangehouden wordt, dit is dé belangrijkste maattabel voor skischoenen.

Hieronder staan de maten skischoenen in de maattabel skischoenen van het Mondopoint Systeem:

Levensduur van de skischoenen

De skischoenen gaan gemiddeld 15 weken mee. In deze tijd blijft de buitenkant stevig en stug en heb je veel stevigheid aan de skischoenen. Natuurlijk heeft dit ook te maken met de intensiteit waarmee je de skischoenen gebruikt. Daarnaast kunnen valpartijen ervoor zorgen dat de buitenkant van de skischoenen een klap krijgen. Dit kan de levensduur van de ski schoenen beïnvloeden.
Bij deze nog even een aantal gouden tips van het wintersportgebiedentop10.nl team:

  • Bij het kopen van skischoenen wordt aangeraden om aan het einde van de dag of begin van de avond de skischoen te passen en op basis daarvan een aankoop te doen. De voet is wat meer opgezwollen en op deze manier heb je een nauwkeurigere afmeting van de voet. Op deze manier wordt de maat van de skischoen het beste bepaald. Draag daarbij de sokken die je wilt gebruiken tijdens het skiën.
  • Het is belangrijk om tijdens het passen van de ski schoenen een tijdje op de skischoen te lopen, zodat je voelt waar de drukpunten liggen.
  • Ga niet voor het uiterlijk, maar de pasvorm.

Succes!