Op zoek naar Nederlandse roots in Sri Lanka

Iedereen heeft op school geleerd dat de Nederlandse kolonisten goede zeevaarders waren, die menig overzeese kolonie gesticht hebben. In de Cariben liggen vele eilanden waar de Nederlandse handelscompagnie voet aan wal zette en de Antillen vormen nog steeds onderdeel van ons Nederlandse koninkrijk. Maar wist je dat de Nederlanders ook in Sri Lanka enkele decennia aan de macht zijn geweest? Uiteindelijk hebben de Engelsen Sri Lanka voor zich gewonnen, maar je vindt in Sri Lanka nog steeds sporen van deze periode uit de Nederlandse geschiedenis.

 

  1. De kanalen van Negombo

sr-lanka-nederlandse-kanalen-negombo

Negombo ligt vlakbij de internationale luchthaven van Sri Lanka en is daarom een handige start van menig reis over het eiland. Het heeft een mooi strand met palmbomen, waar je snel in vakantiesferen raakt. Maar het heeft ook een interessant centrum met vleugje Nederlandse historie. Zo vind je hier 120 kilometer aan gegraven kanalen, aangelegd door onze medelanders. Een gids kan je er met plezier meer over vertellen. De vaderlandse kanalen vonden wij er wel een stuk zonniger uitzien, met tropische palmen en varens eromheen… Ook leuk in Negombo: een bezoek aan de kleurrijke vismarkt, waar je vissers ziet onderhandelen over de waarde van hun vangst.

 

  1. Het Nederlandse fort in Trincomalee

sri-lanka-reis-uitzicht-fort-trincomalee
Aan de ongerepte oostkust van Sri Lanka ligt een kilometerslang zandstrand met kleine vissersplaatjes en vriendelijke Tamilbevolking. De grootste plaats aan deze kust is Trincomalee, een goede tussenstop halverwege je Sri Lankareis om even bij te komen van al die tempels in het noorden. Er is nog weinig toerisme in Trincomalee, waardoor je de stranden soms helemaal voor jezelf hebt. Behalve strand vind je hier nog meer interessante sights in het stadje. Verwacht niet direct een boulevard met winkels en restaurants, maar je kunt slenteren door de oude haven met kleurrijke bootjes, een hindoeïstische tempel bezoeken waar de locals offers brengen aan de goden en je vindt er zelfs het oude Nederlandse Fort Frederick met uitzicht op de knalblauwe zee.

 

  1. VOC-tijden herleven in Galle

sri-lanka-galle-vuurtoren-fort
Eeuwen geleden hebben de Portugezen, Engelsen en Nederlanders voet aan wal gezet in Galle, een knusse plaats aan de zuidkust. Heb je toevallig de afleveringen van ‘Wie is de Mol’ gekeken in Sri Lanka? Ook de bekende Nederlanders bezochten Galle en speelden hier een spel over de Nederlandse geschiedenis. Je treft in Galle nog steeds Hollandse huizen langs kanalen en wegen met een soort kinderkopjes. In de kleine straten vind je nog vele antiekwinkels waar je overblijfselen uit de oude VOC-tijd vindt zoals aardewerk, munten, meubilair en glazen. Ontdek Galle per motorriksja en zoef zo langs het water en de Nederlandse bouwwerken, om een goed beeld te krijgen van de stad.
sri-lanka-nederlandse-historie-galle

 

Bovenstaand artikel werd geschreven door Edith Huntink van Sri Lanka online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Je eigen reis naar Sri Lanka samenstellen? Dat kan met bouwstenen, verspreid door het hele land zodat je je eigen reis kunt uitdenken. Je slaapt kleinschalig en reist onderweg per auto met chauffeur. De reisspecialisten adviseren je graag uit eigen reiservaringen.