Reistips Schotland

Gretna Green
Vlak achter de grens tussen Engeland en Schotland ligt het plaatsje Gretna Green. Al eeuwenlang kun je hier bij de Blacksmith trouwen. Iets waar jongeren in de jaren zestig van de vorige eeuw veel gebruik van maakten. Mochten ze niet trouwen van de ouders, dan reisden ze hierheen en trouwden. Overigens volkomen legaal en ook in Nederland geldig. Leuk om een tussenstop te maken.

Loch Lomond
Schotland bestaat uit bergen, een laagvlakte vol meren en lochs -in het Noors noemt men ze fjorden-, een afwisselend schouwspel van prachtige natuur, zo typische dorpen en gezellige steden, omringd door de zee en een groot aantal eilanden. Een van de bekendste meren van Schotland is Loch Lomond. Werkt het weer mee en is het ietwat bewolkt dan biedt een boottocht op Loch Lomond een groot aantal mystieke beelden. In de nabij gelegen stad Callander kun je goed overnachten, eten en genieten van een bier of whiskey in een van de pubs.

 

loch lomond

King of the Highlands
Doorrijdend richting de Highlands kun je er voor kiezen om naar Kinggussie te gaan. Dit is het hart van de Highlands. Deze streek wordt ook wel the King of the Highlands genoemd. Heerlijk om te wandelen, maar ook zeer geschikt voor hen die de laarzen en de helm mee hebben om een rit te paard te maken. Je vindt hier bomen waaraan zilveren draden hangen, alsof de elfen ze ‘s nachts gesponnen hebben. Van hieruit kun je de ongelooflijk mooie Glen Affric bezoeken, een van de Schotse natuurparken. Maak een wandeling door het eeuwenoude Pine Forest of kijk naar de adelaar die hoog in de lucht zijn rondjes draait. Glen Affric is een absolute aanrader.

kingussie highlands
Hebriden
Vanaf hier gaat het richting de Hebriden, de eilandengroep die bij Oban begint. Oban is de plek waar de gelijknamige whiskey gestookt wordt en waar je, met wat geluk, in de vroege ochtend of de namiddag de dolfijnen voorbij ziet trekken. Een bezoek aan de Hebriden betekent genieten van een woest landschap en een prachtige oceaan, die de eilanden omspoelt.

Edinburgh
Een bezoek aan Schotland is niet af als je niet ook de hoofdstad bezocht hebt. Edinburgh is wereldberoemd vanwege zijn Taptoe, die in Edinburgh Castle plaatsvindt. Maar dat is slechts een moment in deze wervelende stad, waar de hele zomer door festivals gehouden worden en waar altijd wel wat te beleven valt. Loop de Royal Mail naar beneden, zoek de Star of Midlothian en maak gebruik van de vele terrassen. Voor wie in de ban van het mythische is, is Glasgow een aanrader. Want hier vind je het zwaard Albion dat tegenover het House of Commons, het oude raadhuis waar de Lord Provost de baas is, staat. En een gezellige kroeg met de naam The Griffin!

edinborough