Reykjavik bezienswaardigheden

Reykjavik bezienswaardigheden – 7 to do’s in Reykjavik

Op slechts drie uur vliegen ligt een heel andere wereld. Reykjavik, ook wel de meest Noordelijke stad van de Westerse wereld genoemd, heeft heel veel te bieden voor een lang weekend weg of als onderdeel van een hele vakantie. Hieronder de zeven leukste dingen die je kunt ondernemen in de hoofdstad van IJsland. Lees snel verder en geniet van deze Reykjavik bezienswaardigheden.

1. Reykjavik bezienswaardigheden – Walvissen spotten

Er zijn maar weinig zaken in de wereld indrukwekkender dan het zien van walvissen in hun natuurlijke omgeving. Deze enorme zoogdieren relativeren al je zorgen en zijn een genot om naar te kijken. Vanuit de haven in Reykjavik, op loopafstand van het centrum, vertrekken dagelijks tours waarmee je walvissen (en ook dolfijnen) kunt spotten. Er is een kans van meer dan negentig procent dat je tijdens deze bijzondere boottochten een walvis of dolfijn ziet. Maar mocht te pech hebben en ze laten zich niet zien die dag dan krijg je een nieuw ticket dat wel twee jaar geldig is.

2. Genieten van lekker eten

IJsland is helaas niet echt een goedkoop land. Veel mensen denken dan ook dat uit eten gaan hier heel erg duur is. Maar in de praktijk valt het reuze mee en kun je in Reykjavik prima betaalbaar én heel lekker eten. In IJsland komen veel traditionele gerechten voor waar wij maar raar tegen aan kijken. Wat denk je bijvoorbeeld van walvis kebab’s of geroosterde schapenkop? In het IJslandse restaurant Matur og Drykkur staan veel van deze traditionele gerechten op de kaart. De kabeljauwhoofden gekookt in kippenbouillon zijn hier een grote hit. Probeer het maar eens, het is echt heel lekker!

3. Vergapen aan het Noorderlicht

Het Noorderlicht is voor veel mensen dé reden om IJsland te bezoeken; dit indrukwekkende natuurverschijnsel verdient een plek op je bucket list. Vanuit Reykjavik worden er (in het juiste seizoen) in de avond overal mensen opgehaald van hun hotels om mee te gaan op een van de vele Noorderlicht tours. Over het algemeen ben je er 3 tot 5 uur mee kwijt. Absoluut de moeite waard, een belevenis om nooit meer te vergeten. In de zomer gaat de zon overigens niet onder op deze hoogte, je zult dan geen Noorderlicht zien.

4. Bijzondere architectuur bewonderen

Het Harpa concertgebouw dat tussen de haven en de stad ligt is zeker een bezoek waard. Het is ook een groot congrescentrum en de architectuur is zeer bijzonder. Het ontwerp is zo complex dat je er heel lang naar kunt kijken. Het werd ontworpen door de Deense architect Henning Larsen in samenwerking met Olafur Eliasson. De bouw begon in 2006 maar lag jaren stil vanwege de kredietcrisis en uiteindelijk werd het geopend in 2011. In de grote concertzaal passen 1800 bezoekers.

5. De hele stad zien vanuit de toren van de Hallgrimskirkja

Vanuit de toren van de Hallgrimskirkja, met vierenzeventig en een halve meter het hoogste kerkgebouw van IJsland, heb je een schitterend uitzicht over de skyline van Reykjavik. Je ziet veel houten gekleurde huizen met op de achtergrond de futuristische ogende concertzaal Harpa. Je hoeft geen traptreden te tellen op de weg naar boven want je zoeft met een snelle lift zo naar de top van de kerk. Voor de kerk staat een standbeeld van Leif Ericsson, de Noorman die Amerika ontdekte in het jaar 1000 – bijna 500 jaar voor Columbus.

6. Wandelen om het Tjörnin meer

Als je de hoofdstraat uit wandelt,kom je al snel terecht bij het Tjörnin meer, het grootste meer van de stad. Wanneer je om het meer heen wandelt kom je heel veel soorten vogels tegen en schattige houten huisjes die je het gevoel geven dat je midden in de natuur bent. In de winter wordt er op het meer geschaatst.

7. Relaxen in de Blue Lagoon

We besluiten deze reistips Reykjavik met een bestemming die niet in de hoofdstad zelf ligt maar vijftig kilometer erbuiten. Er vertrekken echter dagelijks heel regelmatig bussen naar de Blue Lagoon en het is werkelijk een geweldige onderneming. De Blue Lagoon is een wereldberoemd geothermisch bad dat in een oud lavaveld ligt. Het heerlijke lichtblauwe water heeft een constante temperatuur van 39 graden en is rijk aan mineralen. De modder uit het meer wordt gebruikt als gezichtsmasker dus na deze dagtrip kom je helemaal relaxt weer terug in de hoofdstad.

Heb jij nog tips voor bezienswaardigheden in Reykjavik? Deel deze dan met ons in een reactie!