Rust opzoeken op Ko Phangan en bij Phuket? Het kán!

Thaise eilanden als Phuket en Ko Phangan  staan bekend om hun drukke uitgaansleven en wilde feesten. Betekent dit dat mensen die op zoek zijn naar rust in hun reis in Thailand, deze plekken het beste kunnen vermijden? Niet nodig, want ook hier vind je relaxte stranden, weg van de grote meute.

Ko Phangan

phuket1De ferry naar Ko Phangan meert aan in Haad Rin, dé locatie voor de beroemde en beruchte Full Moon Party’s, die inmiddels lang niet zo exclusief meer zijn, sinds er ook Half Moon Party’s en Black Moon Party’s gegeven worden. Als je niet hier je hotel zoekt, maar in een songthaew stapt en je naar de andere kant van het eiland laat brengen, laat je de met cocktails gevulde emmers achter je en is het heerlijk vakantie vieren aan een kleine baai, met een handjevol hotels en restaurants. In de Ao Thong Nai Pan baai heb je geen jetski’s en bananenboten in het uitzicht vanaf je strandlaken, maar houten longtailboten met felgekleurde linten aan de boeg. Het avondleven bestaat uit het eten van verse vis op het strand, met kriebelend zand aan je blote voeten. Als de zon onder is, worden de fakkels en lampionnen aangestoken en hier en daar stijgt een geluksballon omhoog.

Omgeving van Phuket

Ook Phuket staat bekend om zijn drukke toerisme en door de toestroom van massa’s vakantievierders, is het authentieke Thailand hier op veel plekken een beetje zoekgeraakt. Op nog geen uur varen vind je echter kleine en veel minder bezochte eilandjes, waar de mensen het leuk vinden om een praatje met je te maken en de fastfoodketens ver te zoeken zijn. Het eiland Ko Raya telt drie stranden, en drie hotels. Er is één winkeltje en binnen 20 minuten heb je alle paden van het eiland bewandeld. Snorkelen en duiken is hier fantastisch en kan direct van het strand. Als tegen vier uur de boten van de dagjesmensen aan de horizon verdwijnen heb je het hele rif voor jezelf.

Ko Yao Yai is een groter eiland, met een groen binnenland en vele rubberplantages. De bamboehutjes aan het witte zandstrand lenen zich perfect voor een paar dagen niets doen, maar als je zin hebt om eropuit te gaan, is dit een goede plek voor een tocht door de Pha Nga baai, beroemd om de ruwe karstrotsen en eilandjes die uit het water steken en door de James Bond film The man with the Golden Gun. Vergeet ook hier je snorkel niet, want onderweg krijg je vaak de kans om onder water te kijken bij de ondiepe koraalbedden.

Wil je ook op reis naar Thailand en af en toe off the beaten track? Met Thailand online, onderdeel van de reisorganisatie Riksja Travel, kun je zelf je individuele reis samenstellen. Je doet dat aan de hand van bouwstenen die gericht zijn op authentieke ervaringen en karakteristieke, kleinschalige accommodaties.