Snelste trein ter wereld komt er aan!

Plannen voor snelste trein ter wereld in Japan.

Japan is druk bezig met plannen en testen voor een nieuwe hoge snelheidstrein. Het Japanse spoorwegbedrijf JR Central Railway Company is daartoe bezig met een high-speed trein op een MagLev systeem.

Snelste trein ter wereld, Japan

Vanaf 2025; het snelste openbaar vervoer.

MagLev is de afkorting van Magnetic Levitation. Het concept achter de MagLev trein maakt gebruik van een wisselend magneetveld; de twee magneetvelden stoten elkaar af waardoor de trein boven de rails blijft zweven. De trein wordt nu uitgebreid getest en moet dagelijks gaan lopen met zo’n 500 km/u tussen Tokyo, Nagoya en later Osaka. De ‘lancering’ van dit snelheidsmonster zal in 2025 zijn wanneer het officieel onderdeel gaat uitmaken van het Japanse openbaar vervoer.

De nieuwe snelle trein haalt snelheden van boven de 500 km/u. Naar verluidt haalt deze snelste trein ter wereld snelheden van zelfs 581 kilometer per uur; zo ben je met een uurtje reizen van Tokyo in Osaka (515 kilometer).

De Maglev, die de Japanners momenteel testen, is geklokt met een oplopende kilometerteller tot 581 per uur en is daarmee net sneller dan de snelste conventionele trein ter wereld, waarvan het record nog in handen van Fransen is met de TGV (574 km/u.) Het project brengt wel een aardig prijskaartje met zich mee; de kosten zijn op meer dan 100 miljard geraamd.

Snelste trein ter wereld – Maglev trein Japan

Snelste trein voor passagiers

De trein gaat vermoedelijk plaats bieden aan 1.000 reizigers verdeeld over 16 coupés per trip. De gestroomlijnde trein zorgt voor minder wrijving; ook het MagLev systeem verminderd de wrijving. Belangrijker is wellicht dat door het MagLev systeem er een snellere, stillere, en gemakkelijkere manier van reizen aan de opties wordt toegevoegd. Verder zullen natuurlijk de onderhoudskosten van spoorwegen flink dalen. De MagLev trein zal waarschijnlijk zijn intrede doen voor het openbaar vervoer rond 2025 tussen Tokyo en Nagoya, later zal ook Osaka aan het netwerk worden toegevoegd. Hier lees je meer over het nieuwe prototype van de snelste trein ter wereld.

Snelste conventionele trein ter wereld:

Voor de opnames van deze film van – de voorheen – snelste trein ter wereld moest er een straaljager aan te pas komen om de opnames te kunnen maken. De TGV in Frankrijk haalde in een test bijna 575 k/m u zoals in de snelheidsmeter te zien is.

Snelste trein van China

China kan natuurlijk niet op zich laten wachten en is zodoende ook bezig met de ontwikkeling van maglev treinen die een verbazingwekkende snelheid van 1000 km/u moeten gaan halen. De truc achter de snellere Chinese versie? De maglev trein in een vacuüm tunnel gooien waardoor een grotere snelheid wordt bereikt vanwege minder frictie. Meer over China’s maglev trein lees je hier.

Het lijkt een prestigeproject tussen beide buurlanden te worden wie het eerst de snelste trein ter wereld heeft voor passagiers op een maglev systeem.

Meer over MagLev treinen en de werking er achter vind je in dit artikel van How Stuff Works!

Update 12-12; Duitsland had één van de eerste MagLev treinen

Duitsland had één van de eerste werkende experimentele MagLev treinen, ook ondersteunt de Duitse overheid Siemens in het testen van initiatieven met MagLev treinen.. voornamelijk in China. Daar is het lonender om dergelijke treinen in te zetten vanwege de grote afstanden die afgelegd moeten worden. Een fotoreportage over het Duitse initatief vind je in dit artikel en dit is waarschijnlijk de tragische reden dat het project enigzins stil ligt in Duitsland zelf; ongeluk met zweeftrein in Duitsland.

Update 14-12:
Onderstaand enkele impressies van de prototypes van de Japanse MagLev trein;
maglev japan 4

maglev japan 3

Maglev Japan 1
maglev japan 5