Spanje: grote onbekende

Spanje, het klinkt zo vertrouwd. Geen Nederlander te vinden die het land niet kent. Was het niet vanwege  de huidige economische crisis dan is het zeker van die sympathieke kindervriend Sinterklaas of ons nationale volkslied. Wij hebben immers altijd al de koning van Hispanje  geëerd….

Het is duidelijk Nederlanders hebben een speciale band met het land  want van jongs af aan, bij de schoorsteen en op officiële gelegenheden, zingen we erover.

Nog altijd is Spanje een van de meest populaire vakantie bestemmingen van Nederlanders en een ieder heeft er wel een beeld van, zoals….zonvakanties, weekendje Barcelona, Don Quichot, overwinteren in Benidorm, feesten in Ibiza, eindeloze en overvolle stranden, Real Madrid, appartementen torens, flamenco dansen, tapas, Julio Iglesias, paella, tortilla en natuurlijk niet te vergeten het spectaculaire en fel omstreden stierenvechten.

Clichés genoeg, en daar is ook niks mis mee, het is allemaal waar. Echter we doen het land zo wel tekort.
Ons chronisch gebrek aan zonuren voert ons naar de overbekende zonnige mediterraanse kusten zoals de Costa Brava, Costa del Sol en Costa Blanca om daar,  op het zand, naast de parasol, een broodnodig shot zonnestralen op te nemen. We doen vooral ons uiterste best om geen straaltje te missen, ook de tapas nemen we buiten op het terrasje aan de boulevard mee, dan kunnen we er weer tegen, en de grijze Hollandse lucht doorstaan.

Dat de Costa Blanca nog veel meer omvat dan het appartement en het strand, dat schiet er dan bij in. Het gebied bestaat uit 2 delen, de Marina Baja , vlak  en droog, ongeveer vanaf Benidorm tot aan Torremolinos,  en de Marina Alta, Die laatste, en met name het gebied rond  Moraira, Javea  en Denia, geeft een heel ander beeld. Groene heuvels en bergen bezaaid met sinaasappelen of olijven, spectaculaire rotswanden met verscholen strandjes en kliffen, vele authentieke dorpjes en badplaatsjes,  glashelder zeewater met een prachtige flora en fauna, een geliefd duikersoord.

xenofiliaTorenflats zul je  hier tevergeefs zoeken, dit in tegenstelling tot  (grote en luxe) vakantievilla´s met , al of niet verwarmd,  privé zwembad. Dit Spanje is ¨ontdekt¨ door de huiseigenaar die hier zijn droom laat bouwen, een luxe plek in het beste klimaat van Spanje, waar rust en natuurlijke schoonheid regeren, omringd door pittoreske dorpjes met vele restaurantjes.

In toenemende mate, ook onder eigenaren heeft de crisis zijn sporen achtergelaten, zijn de soms spectaculaire villa´s te huur. Aangeboden door nogal wat grote huisjes aanbieders met een enorme keuze, soms door kleine gespecialiseerde bedrijven, zoals Villa Xenofilia, verhuurder van uitsluitend grote en luxe vakantievilla´s met verwarmd zwembad en/of tennisbaan en de bijbehorende persoonlijke service. Daarnaast zijn er eigenaren die zelf de villa aanbieden. Vaak te vinden via advertenties in dagbladen of portals als marktplaats, Belvilla en bijvoorbeeld Wimdu,

De grotere villa´s met 4 slaapkamers of meer lenen zich goed voor een speciale gelegenheid met vrienden of familie, zodat er  relatief goedkoop genoten kan worden  van alle aanwezige luxe in een attractieve en fraaie omgeving.

Wordt u door de omgeving geïnspireerd tot meer ondernemingslust, bezoek dan Valencia. Een andere grote onbekende stad, waar een opvallend relaxte sfeer heerst. De serveerster of man op de straat legt u geduldig uit waar u het  Mercado Central vindt, een eind 19e eeuwse overdekte markt, met schitterende plafonds in oorspronkelijke staat en nog altijd in gebruik.  In Valencia kunt u genieten van schitterende pleinen in het historisch centrum, een gigantisch en schoon strand, musea, en niet te vergeten de trots van de stad, ¨Ciudad del Arte y Ciencias¨. Een enorm modern complex met bijzondere vormgeving van de Valenciaanse en wereldberoemde architect Calatrava. Je vindt er een concertgebouw in de vorm van een muzieknoot, technisch museum, park met enorme water bassins, spectaculair aquarium, en de grootste 3D bioscoop ter wereld.

Natuurlijk valt er nog veel meer te melden over dit land met eeuwenoude steden als Cordoba, Sevilla en Granada in het zuiden waar de sporen van 8 eeuwen  Moorse overheersing nadrukkelijk aanwezig zijn. En wat dacht u van het  mondaine Bilbao of de onontdekte Asturische kusten in het noorden. En niet te vergeten de vele natuurparken in gebieden waar je jezelf een ware ¨spookrijder¨ waant, uren lang op weg zonder tegenliggers,  en waar nog diersoorten bestaan die elders in Europa zijn uitgestorven , zoals de lynx (wilde kat) en bepaalde vogelsoorten. Maar daar kunnen we meerdere boeken over schrijven, welke u trouwens genoeg kunt vinden in reiswinkels en bibliotheken. Zeker aan te raden als voorbereiding en kennis wilt maken met het andere en grote onbekende Spanje.