Surfen in Spanje

(Kite) Surfen in Spanje aan de Costa de la Luz

Surfen in Spanje: Andalusië, gelegen aan de Zuid-Spaanse regio is altijd erg populair geweest. Logisch, want het klimaat is top, het eten is heerlijk en de bevolking is ontzettend vriendelijk en gastvrij. Daarnaast heb je fijne stranden en heeft deze stad een bijzondere geschiedenis. Maar, je kunt er ook ontzettend goed surfen! Ben jij een surfliefhebber en wil je hier mee over weten? Lees dan snel verder! 

Surfen in Spanje aan de Costa de la Luz

Een groot deel van de stranden aan de Costa del Sol zijn het gehele jaar bevolkt door mensen uit heel Europa die van het klimaat komen genieten. De Costa de la Luz is populair onder een hele andere groep mensen: surfers! Surfers van over de hele wereld vinden hun weg richting deze streek voor de uitstekende condities om te kite- en golfsurfen.

Tip: Wanneer je vanaf Gibraltar naar Tarifa rijdt, en vervolgens de weg vervolgt naar het noorden, richting Cadíz, kom je langs de mooiste plekjes, prachtige authentieke dorpjes, fascinerende kustlijnen en hele mooi natuur.

4 plekken om te surfen aan de Costa de la Luz in Andalusië

Hieronder vier populaire surfspots, waarvoor twee spots voor kitesurfers en twee voor golsurfers.

Golfsurfen in Cadíz

Cadíz is middelgrote stad in het zuidwesten van Spanje. De stad kent een zeer rijke geschiedenis; het is zelfs de oudste stad van West-Europa, waar continu mensen hebben gewoond. De stad bevindt zich op een zeer smalle landtong in de Atlantische Oceaan. Het oude gedeelte van de stad is een typisch oud-Andalusische stad, met typerende smalle straatjes en historische gebouwen. In de stad vind je een groot aantal parken met verschillende exotische bomen en planten. Het schijnt dat deze zijn meegenomen door Columbus van een van zijn reizen. Cadíz staat tevens bekend om het carnaval, wat elk jaar weer een groot feest is.

Cadíz is naast het surfen ook dé ideale bestemming voor internationale studenten die hier een tijdje aan de universiteit van Cadíz komen studeren. Ook heb je veel mensen die Spaans komen leren. Het weer is heerlijk, de stad is niet duur en de mensen zijn erg vriendelijk. Cadíz is eigenlijk al helemaal geschikt voor een cursus Spaans + Surf.

Surfen in Spanje – Beste tijd om te surfen in Cadiz

Vanwege haar ligging op een smalle landtong, kent Cadíz een groot aanbod aan surfspots. In de wintermaanden komen surfers vanuit de hele wereld naar Cadíz. Het weer is dan nog redelijk en de golven zijn goed. In de zomermaanden worden de golven wat vlakker, maar kan er alsnog goed gesurft worden. Wanneer het echt vlak is, is een ritje naar El Palmar een goede keuze!

Tips voor als je gaat surfen in Conil

  • Spaans leren en surfen in Cadiz? Check dan: surfawhile.com
  • Voor een goede surfschool bekijk dan eens Offshore Surf School & Club: escueladesurfcadiz.com
  • Ben jij op zoek naar een uitstekend restaurant? Ga dan naar Ultramar & Nos!

 

Kitesurfen in Tarifa

Tarifa ligt langs een 10 kilometer lange baai met een zeer breed zandstrand. Langs de gehele baai kun je uitstekend kitesurfen, uiteraard afhankelijk van de tijd van het jaar en de richting van de wind.

De wind kan vanuit twee verschillende richtingen komen: vanuit het westen (“Poniente”) en vanuit het oosten (“Levante”). De kracht van Poniente is over het algemeen vrij licht tot gemiddeld, en de wind is zeer constant. De Poniente is een heerlijke wind, waarmee je overal kunt kiten in Tarifa. Deze wind komt vaak voor buiten de drukke zomermaanden. Levante is de beruchte wind vanuit het oosten waar Tarifa zo beroemd om is. De wind kan tamelijk rustig beginnen, maar kan opeens toeslaan.

Beste tijd om te surfen in Tarifa

De wind is het meest constant tussen mei en oktober. Naast de kwaliteit van de wind is tevens het weer het beste in deze periode. In de zomer gaat de zon pas laat onder, waardoor je flink wat uren kunt knallen op de oceaan. Let wel op: het kan flink druk worden in het water tijdens de zomermaanden.

Tips voor als je gaat surfen in Tarifa

  • Ben jij op zoek naar een all-in kitevakantie, waar je echt leert kitesurfen? Check dan het Tarifa Kite Hostel
  • Tarifa kent tevens een groeiende digital nomad cultuur. Zo kun je werken en verblijven in La Cocotera

Kitesurfen in Conil de la Frontera

Ook in Conil de la Frontera, gelegen ten zuiden van Cadíz, is kitesurfen enorm populair. Conil is een bruisend strandplaatsje met een groot aantal restaurants, bars en uitgaansgelegenheden. Het plaatsje is een populaire vakantiebestemming onder zowel families als watersport-fanaten. Conil kent 6 prachtige zandstranden die, vooral in de zomer, uitermate populair zijn onder zowel toeristen als locals.

 

Surfen of kitesurfen in andere landen? Bekijk dan het complete overzicht met surfscholen van urlaubsathleten.

 

Waar kun je het beste surfen in Conil?

In de omgeving van Conil zijn verschillende goede kitespots, waaronder een aantal spots die zeer geschikt zijn om te leren kitesurfen. De beste kitesurfspot van Conil vind je bij de riviermonding van de Rio Salado. Bij vloed ontstaat hier een lagune van 300 meter breed die overgaat in een branding met goede golven. De vlakke lagune is zeer geschikt voor beginnende kitesurfers en de golven bieden ideale omstandigheden voor de meer ervaren kitesurfers. In Conil de la Frontera vind je een groot aantal kite shops. Er is keuze genoeg!

Tip voor als je gaat surfen in Conil

Voor zowel golf- als kitesurfen kun je terecht bij Surf School Conil

Surfen in Spanje – Golfsurfen in El Palmar

Als Tarifa de hoofdstad is van het kitesurfen langs de de Costa de la Luz, dan is El Palmar de hoofdstad van het golfsurfen aan deze prachtige kust. Dit stadje bevindt zich tussen Tarifa en Cadíz en staat bekend als één van de allerbeste surfspots van Spanje. El Palmar ligt langs een 6 kilometer lang zandstrand in een prachtige omgeving. Bijzonder aan El Palmar is dat er zo goed als het gehele jaar gesurft kan worden op medium-sized golfen. In het plaatsje kunnen zowel beginnende, intermediate als ervaren surfers uitstekend terecht.

Dit maakt El Palmar één van de beste spots om veel progressie te boeken op het surfboard. Na het surfen kun je genieten van een prachtige zonsondergang in het heerlijke laid-back dorpje El Palmar. Tel dat op bij de uitstekende weersomstandigheden van de Costa de la Luz en jouw surfvakantie is compleet!

Tip voor als je gaat surfen El in Palmar

Leren surfen in El Palmar? Bekijk het Nexo Surf House