Tempelen in Thailand

Thailand staat bekend om zijn veelvoud aan tempels, van blinkend gouden pagodes in de hoofdstad Bangkok tot halve ruïnes in de oude koningssteden. Het zijn plekken waar de bevolking vaak even komt om een wierrookstokje aan te steken of een offer te brengen, om te vragen om voorspoed en gezondheid en een moment uit de hectiek van alledag te stappen. De diversiteit in tempels in Thailand is groot, we zetten onze favorieten voor je op een rij.

 

  1. De Smaragden Boeddha in Bangkok

Bijna elke Thailandreis start in Bangkok, een echte Aziatische stad waar alles door elkaar loopt en leeft: monniken, longtailboten, straatleven en verkeer. Onze favoriete bezienswaardigheid is het Grand Palace, het koninklijke paleiscomplex. Hier vind je glinsterende tempels, versierd met spiegelglas en bladgoud. De Thai komen zelf ook naar het paleis om te offeren en door de open Thaise cultuur zijn nieuwsgierige toeristen welkom. Je vindt in het Grand Palace de belangrijkste boeddha van Thailand: de Smaragden Boeddha, een beeld van 66 centimeter hoog. Neem rustig in kleermakerszit plaats op de grond en zie hoe de Thai hun religie beleven.

gouden-boeddha

 

  1. Tempels en tuktuks in Ayutthaya
    De koningsstad Ayutthaya is een leuke stop op de route van Bangkok naar het noorden. De verlaten ruïnestad bestaat uit honderden kleurrijke paleizen en geeft je een inkijkje in zowel de boeddhistische cultuur als de Khmerkoninkrijken van eeuwen geleden. Overal vind je boeddhabeelden, versierd met kleurige oranje sjerpen en stukjes bladgoud. Een goede manier om de stad te verkennen is per tuktuk, vooral aan het einde van de middag als de zon ondergaat en de tempels verlicht worden door de maan en zachte spotlights.

    ayutthaya-nacht

 

  1. Koningsstad Sukhothai vanuit je Thaise homestay

De koningsstad Sukhothai lijkt qua stijl een beetje op Ayutthaya, behalve dan dat hier de bouwwerken in een rustig groen park liggen, terwijl ze in Ayutthaya over de drukke stad verspreid liggen. In Sukhothai kom je wat meer tot rust. Je kunt hier op je gemak rondfietsen van tempel naar tempel en zo de oude stad verkennen. Om je bezoek aan Sukhothai extra bijzonder te maken, raden we je aan een nachtje in een lokale homestay te slapen. Ervaar de hartverwarmende gastvrijheid van de Thai op het platteland en verken een dorpje waar de mensen het geweldig vinden eens met een ‘witneus’ kennis te maken.

sukhothai-homestay

 

  1. Zegening aan de waterkant in Amphawa

Misschien geen tempel, maar wel een bijzondere religieuze ervaring: in het plaatsje Amphawa, niet al te ver buiten Bangkok, ben je ’s ochtends getuige van het ritueel waarbij boeddhistische monniken’s ochtends langs de deuren trekken voor aalmoezen. Terwijl het nog donker is, wandelen de monniken al over straat. Ze verzamelen eten en drinken dat ze meenemen naar de tempel in het dorp. Je kunt zelf ook een pakketje overhandigen. Na het schenken van voedsel volgden we het voorbeelden van de Thai en gingen we op onze knieën. Na een korte zegening, waarbij om ons voorspoed werd gebeden, vervolgde de monnik zijn route. Het duurde heel kort, maar we vonden het wel erg bijzonder.

amphawa

 

Bovenstaand artikel werd geschreven door Edith Huntink van Thailand online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Je eigen reis naar Thailand samenstellen? Dat kan met zogeheten bouwstenen, activiteiten door het hele land waarmee je je eigen reis kunt uitdenken. Je slaapt kleinschalig en reist met lokaal vervoer en privétransfers. De reisspecialisten adviseren je graag uit eigen ervaring.