Verken de machtige Mekongdelta in Vietnam

In het zuiden van Vietnam bevind je je midden tussen de hedendaagse ontwikkelingen en kun je meer leren over de harde strijd tijdens de Vietnamoorlog bij de Cu Chi-tunnels. Ook vaar je hier over kronkelende waterwegen in de Mekongdelta, waar kooplui hun goederen aan je proberen te slijten en je je even midden in het leven op het water bevindt.

vietnam mekong

 

Uitvalsbasis: kosmopolitisch Ho Chi Minh City

De stad Ho Chi Minh City, ofwel Saigon, leent zich goed om een kijkje te nemen in het dagelijkse leven in een stad die volop in ontwikkeling staat. Toeterende brommers, fietsriksja’s en moderne hoge kantoorgebouwen afgewisseld met huizen uit de Franse koloniale periode zijn kenmerkend voor het straatbeeld van de stad. In het chiquere moderne deel van de stad vind je brede lanen met trendy winkels en rooftop restaurants. Bestel hier een drankje, hoor het geroezemoes van Ho Chi Minh City en kijk uit over de duizenden twinkelende lichtjes…

vietnam ho chi minh

 

Kruip door de Cu Chi-tunnels

In Ho Chi Minh City kun je kennismaken met sporen uit de Vietnamoorlog. Het ondergrondse gangenstelsel van de Vietcong bevindt zich net buiten de stad en hier kun je zien waar vroeger de woonruimtes, keukens, opslagruimtes en commandocentra zich bevonden. Ingenieuze nepingangen en valkuilen werden gemaakt om de vijand te misleiden. Je kunt ook zelf in een van de tunnels klauteren om te ervaren hoe het leven in het claustrofobische gangenstelsel vroeger moet zijn geweest.

meknong cu chi tunnels

 

De kleurrijke Mekongdelta

mekong delta vinh long
Ook kun je vanuit Ho Chi Minh City een meerdaagse trip door de Mekongdelta maken. Reis af richting Cai Be en stap hier over in een bootje. Het dagelijkse leven trekt aan je voorbij, terwijl je vaart door kleine dorpen, langs rijstvelden en een bezoek brengt aan lokale familiebedrijven. Al varend door het labyrint van kanalen kun je ook aanleggen bij een van de vele eilandjes in de Mekongrivier. Overnachten kan in Can Tho, een wat grotere plaats met simpele maar schone hotels. Vanuit Can Tho kun je ‘s ochtends een bezoek brengen aan de drijvende markt van Cai Rang, de belangrijkste en grootste drijvende markt van de Mekongdelta. Om dichterbij te komen stap je hier het beste over in roeibootjes van bamboe, van waaruit je onderweg goed kunt onderhandelen over exotisch fruit of ander lekkers.

vietnam drijvende markt

 

Via de Mekongrivier naar Cambodja

De Mekongrivier is in totaal meer dan 4000 kilometer lang en loopt vanuit China door Myanmar, Laos, Thailand en Cambodja naar Vietnam. In plaats van de rivier vanuit Ho Chi Minh City te bezoeken, kun je ook een doorreis maken over de Mekongdelta naar Cambodja. Je driedaagse trip start dan in Ho Chi Minh City en eindigt in Phnom Penh.

vietnam zelf varen

 

Tropisch eiland binnen handbereik: Phu Quoc

Reis je niet door naar Cambodja en wil je even rustig bijkomen van al die geuren, kleuren en indrukken in de Mekongdelta? Reis dan richting het oosten, waar het prachtige tropische eiland Phu Quoc ligt. Phu Quoc wordt ook wel het Smaragden eiland genoemd, vanwege de natuurlijke schatten die op het eiland te vinden zijn. Zo vind je hier de mooiste stranden van Vietnam, waar je kunt relaxen op de witte zandstranden en op zijn tijd een duik neemt in het azuurblauwe water. En niet alleen zijn de stranden spectaculair, ook het binnenland is ongerept. Een ideale plek voor een langer strandverblijf aan het einde van je Vietnam-reis.

 

Bovenstaand artikel werd geschreven door Edith Huntink van Vietnam online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Je eigen reis naar Vietnam samenstellen? Dat kan met bouwstenen, verspreid door het hele land zodat je je eigen reis kunt uitdenken. Je slaapt kleinschalig en reist onderweg per bus, trein of in een kleine (internationale) groep. De reisspecialisten van Vietnam online adviseren je graag uit eigen reiservaringen.