Visum aanvragen

Visum nodig voor een aanstaande trip? Hier informatie over waar je een visum nodig hebt en waar je een visum aanvraagt, waar je welke reisdocumenten nodig hebt en extra informatie over onder meer speciale visumbureau’s die u veel werk uit handen kunnen nemen bij de aanvraag van een visum.

Visum aanvragen binnen de EU?

Voor toegang in landen die binnen de Europese Unie vallen hoeft u over het algemeen slechts een paspoort of id-kaart te laten zien, een rijbewijs is geen officieel identiteitsbewijs in het buitenland in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Naast de Europese Unie vallen door het Schengen akkoord ook IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein binnen deze ruimte van het vrije verkeer van personen. Ierland en het Verenigd Koninkrijk hebben daartegen weer een uitzonderingspositie en nemen geen deel aan de Visa- en grensafspraken van het Schengen-akkoord.

Waar vraag je een visum aan voor buiten deze zone?

Buiten de Europese Unie heeft u echter vaak wel een visum nodig voor een geldig verblijf in het land. Indien u wilt weten of u een visum nodig hebt voor het land van bestemming kunt u het beste contact opnemen met de ambassade of het consulaat van het land waar u heen wilt. Voor een aantal landen is het ook zo dat u een visum krijgt op het moment van aankomst in het land, u hoeft dan geen visum vooraf aan te vragen.

Een overzicht van de ambassades en contactgegevens.

Tijd

De aanvraag van een visum kan aardig wat tijd in beslag nemen. Veel formulieren moeten ingevuld worden en u dient naar het consulaat te komen, dit laatste kunt u echter voorkomen door een gespecialiseerd visumbureau in te zetten. Deze bedrijven handelen uw visumaanvraag af voor een bedrag van zo’n €25,-. Schakelt u een dergelijke visumdienst in dan ligt uw paspoort voorzien van een visum binnen een paar dagen bij u thuis op de mat.

De Visumbureau’s
Er zijn verscheidene van dit soort initiatieven. Onder meer de volgende bedrijven helpen je bij het afhandelen van je visumaanvraag:

Geen garantie

Dat u uw visum in bezit heeft en uw paspoort bij zich heeft is overigens nog geen garantie dat het land u daadwerkelijk toelaat. Op luchthavens en grenzen wordt u alsnog gecontroleerd. Neem daarom alle documenten mee waaruit blijkt dat u in dat land zal verblijven; bijvoorbeeld hotelreserveringen, voldoende geld een uitnodiging of meer van dit soort zaken.