Wat te doen in Peru?

Reistips Peru

Een vakantie naar Peru betekent automatisch een bezoek aan de legendarisch Incastad Machu Picchu en voor velen aan het Titicacameer. Peru heeft echter nog zoveel meer te bieden.

machu pichu

 

Incatrektocht

De meeste toeristen reizen per trein naar Cusco om van daaruit naar Machu Picchu te komen. Je kunt het echter ook veel avontuurlijker aanpakken. Je kunt de Inca Trail lopen. Dit is een vierdaagse trektocht, die pittig is en uiteindelijk in de wereldberoemde Incastad eindigt. De tocht begint in de Heilige vallei. Via Pacaymayu dat op 4200 meter hoogte ligt, voert de route naar Winaywayna om tot slot bij de Jonge Berg, de vertaling van Machu Picchu, te arriveren. Deze tocht biedt schitterende indrukken van het Andesgebergte, maar vraagt ook om een prima conditie, want hij is pittig. Daarvoor krijg je een belevenis die je nooit zult vergeten.
 
Koningaap - Peru
 
Pampa

In het zuiden van Peru ligt de Pampa, het uitgestrekte woestijngebied waar de Paraca indianen leefden. Nu leven er de Nazca indianen. De Paraca’s hebben in de woestijn een systeem van aquaducten gebouwd, waardoor landbouw mogelijk werd. Deze lijnen zijn nog steeds zichtbaar. Wie met een vliegtuig over de Pampa vliegt ziet de geogliefen in het zand, die op dierenfiguren lijken. Alsof een hand van boven ze in het zand getekend heeft. Heel bijzonder.
pampa peru

 

Puno

Bij Puno vind je het Titicacameer met zijn wereldberoemde rieteilandjes. Na een boottocht van een uur kom je aan bij de uit totarariet bestaande eilanden, waarop indianen leven. Alles is van dit riet gemaakt, huizen, boten, letterlijk alles. Het Titicacameer is het hoogst gelegen meer op aarde en heeft een oppervlakte van meer dan 8000 km2. Voor de Urosindianen is dit de plek waar ooit het paradijs lag. Doordat de duivel de inwoners kon verleiden, braken de goden in tranen uit, waardoor het meer ontstond.


 
Cruise

Je kunt er voor kiezen om een cruise te maken. Vier dagen lang met de boot op de Amazone varen en genieten van de ongelooflijke rijkdom die de natuur biedt. Nergens op onze planeet leven meer verschillende diersoorten dan in dit gebied. Wie weet komt een Anaconda langszij of zie je de jaguars op de boomtakken liggen. Wie de moeite neemt om bij zonsopgang op te staan, kan een overweldigend schouwspel zien van een opstartende jungle. Heb je ooit wel eens een papagaai zien vliegen? Bij het bezoek aan het Reserva Nacional Pacaya-Samiria kan dat zo maar te zien zijn. Het is een luxe reis, die je door het tropische regenwoud voert.
 
Manú National Park

Om een indruk te krijgen van Peru is een bezoek aan het Manu National Park bijna verplicht. Loop door het regenwoud met zijn enorme bomen en beleef de plek waar ook vandaag nog steeds Indianenstammen, zoals de Machiguenga leven. Overigens is het leefgebied van de Indianen alleen toegankelijk voor wetenschappers. Dat laat meer dan genoeg over om te ontdekken, te genieten en om van onder de indruk te geraken. Je kunt kiezen tussen het zogenaamde nevelwoud, waar je een grootse flora zult ontdekken of het tropische laaglandregenwoud, waar het broeieriger is en waar je een geheel andere natuur tegenkomt. Je kunt het bezoek afsluiten met een boottocht op de Rio Madre de Dios.
manu national park
 
Lima

Lima is de hoofdstad van Peru. Door de stad wandelend heb je het idee in een Openlucht museum terecht gekomen te zijn. De Spaanse invloed is overal te zien in deze prachtige stad. Vergeet niet de Plaza Mayor en de Plaza San Martin aan te doen, de grootste pleinen van de stad. In de wijk Miraflores kun je heerlijk shoppen en genieten van de Peruaanse keuken.