De 7 natuurlijke wereldwonderen

Het Noorderlicht

Voor de eerste van de 7 ‘natuur’ wereld wonderen ga je ver naar het noorden naar de bekendste lichtshow ter wereld. In het noorden van Noorwegen, met name in het najaar en vroege voorjaar, maak je daar een goede kans om het Noorderlicht te zien. Slierten rood, oranje, groen en paars licht, lichten op aan de hemel; ze komen naar elkaar toe, waaieren weer uit of kronkelen als een wervelstorm. Een adembenemend schouwspel waaraan vele mythen en legendes zijn opgehangen. Meer informatie.

De Grand Canyon

Deze immense kloof met gelaagde wanden van rood gesteente ligt in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. In de diepte stroomt de rivier de Colorado, die schuldig is aan het miljoenen jaren durende erosieproces. De Grand Canyon is ongeveer 435 kilometer lang en 19 tot 25 kilometer breed. Vooral bij zonsopgang en zonsondergang worden de rotswanden prachtig uitgelicht. Meer informatie

De Paricutín

Voor wie de Paracutín ooit wil bekijken eerst een geruststellende mededeling: het is een monogenetische vulkaan, oftewel een vulkaan die één keer uitbarst en daarna niet meer actief wordt. Die uitbarsting begon in 1943, waarmee de Paracutín de jongste vulkaan ter wereld is. De vulkaan dankt zijn status als wereldwonder vooral aan het feit dat veel mensen getuige waren van zijn uitbarsting en dat hij snel groeide: in het eerste jaar bereikte de Paracutín driekwart van zijn totale hoogte (bijna 3000 meter). Meer informatie.

De Mount Everest

‘Het dak van de wereld’, de hoogste berg op aarde, ligt in de Himalaya op de grens van Nepal en Tibet. De top van de Mount Everest ligt op 8848 meter hoogte. Boven de 8000 meter is slechts 33% van de normale hoeveelheid zuurstof beschikbaar, komen enorm lage temperaturen voor en kunnen sterkte winden waaien. Geen wonder dat deze hoogte door klimmers als de zone des doods wordt aangeduid. Meer informatie.

De Victoria Watervallen
“Geen enkel ander uitzicht in Engeland kan de schoonheid hiervan overtreffen”, schreef de Britse ontdekkingsreiziger David Livingstone na zijn ontdekking van de Victoria Watervallen in 1855. Met een breedte van ruim 1,7 kilometer zijn de Victoria Watervallen de breedste watervallen van Afrika. Ze maken deel uit van de Zambezi, een rivier op de grens van Zambia en Zimbabwe. Het water stort zich meer dan honderd meter de diepte in. Meer informatie.

Het Great Barrier Reef

Een eindeloze hoeveelheid koraalriffen die zich uitstrekt over meer dan 300 duizend vierkante kilometer: dat is het Great Barrier Reef (Groot Barrièrerif). ‘s Werelds grootse koraalrif ligt voor de Noordoost-Australische kust in de Koraalzee. Duikers vergapen zich graag aan de grillig gevormde riffen en vele soorten zeeschildpadden, tropische vissen en andere bijzondere zeedieren. Meer informatie.

De Baai van Guanabara

De Braziliaanse stad Rio de Janeiro ligt aan de westkant van deze gigantische baai, die het grootste watervolume heeft van de wereld. De kustlengte is 143 kilometer, de oceaanmonding is slechts 1,5 kilometer breed. Binnen de inham liggen zo’n 130 eilandjes. De baai wordt omgeven door een decor van prachtige stranden, groene mangrovegebieden en grillige rotspartijen. Meer info