Zijderoute per trein.

21 dagen, 5 landen, bijzondere en afgelegen plekken met een verhaal: de reis van uw leven.

De zijderoute

De zijderoute was in feite een web van karavaanroutes door Centraal-Azië waarlangs over gedurende lange tijd de handel tussen aan de ene zijde China en Oostelijk-Azië en aan de andere kant het Midden-Oosten en het Middelandse-Zeegebied werd gedreven.

Zijderoute boeken

Van de oudheid tot laat in de middeleeuwen was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen oost en west, later verplaatste de handel zich naar zee.

Goederen over de zijderoute.

De herkomst van de naam zijderoute is terug te voeren op de handel die gedreven werd langs de route. Het destijds kostbare zijde werd via deze route naar het westen vervoerd. Na het smokkelen van zijderupsen naar het Byzantijnse Rijk was de kostbare zijde niet alleen maar aan de Chinezen voorbehouden.
Buiten zijde werd er langs de route veelal gehandeld in luxegoederen als satijn, diamanten, parels, porselein en muskus of vruchten als perziken en sinaasappel, maar ook paarden en buskruit. Naast het mee reizen van goederen was er ook een interactie gaande tussen opvattingen, ideeën, culturen maar ook ziektes. Meer over de zijderoute lees je hier.

Door de komst van een spoortraject tussen Almaty in Kazachstan en Urumqi in Sinkiang (China) is de zijderoute tegenwoordig goed per trein te bereizen.

Zijderoute per trein

Na de komst van het bovengenoemde spoortraject is er tegenwoordig dus de mogelijkheid de zijderoute per trein in de vorm van een bijzonder avontuur en of een avontuurlijke vakantie aan te doen. Onder meer het reisbureau Incento. biedt dergelijke vakanties en reizen aan, voor ‘niet-alledaagse’ reizen is deze site sowieso een aanrader. De zijderoute valt natuurlijk via verschillende wegen te bereizen maar wanneer je per trein gaat en bijvoorbeeld vertrekt vanuit Moskou, Rusland staat je een prachtige tocht te wachten door onder meer Rusland, Kazachstan, Turkmenistan, Uzbekistan en China.

Verblijf en reis

De eerste dagen zal je verblijven in Moskou waar je je kunt oriënteren in deze prachtige Slavische stad en bijvoorbeeld het Kremlin en het Rode Plein kan aandoen waarna een vertrek richting Volgograd gepland staat. Volgograd is het vroegere Stalingrad, toneel van hevige strijden in de Tweede Wereldoorlog, een plek waar de Nazi’s uiteindelijk teruggedrongen zijn. Vanaf Volgograd zet de reis zich voort richting de Kara Kum woestijn waar u volop kunt genieten van de verschillende dorpen. Verder zal de reis u voeren langs Khiva (Oezbekistan), Ashgabat (Turkmenistan), Merv, Bukhara, Tashkent, Almaty waarna er overgestapt wordt in China op de Shangri-La express. De Shangri-La express zal koers zetten richting Urumqi in het westen van China en ver verwijderd van enige zee. Na een bezoek aan Turpan wordt er verder nog langs Dunhuang, Jiayuguan, Xian en Beijing gereist alwaar na vele reizen, ervaringen en bezienswaardigheden de trip na drie weken zal worden afgerond.